Çalışırken dikkat edilecek hususlar
- Frezeleri çarpma ve darbelere karşı koruyun.
- Frezeleme işlemi daima freze dönme yönünün (5) tersine doğru yapılmalıdır (karşıt hareket). Freze ucunun hareket yönünde frezeleme yapacak olursanız elektrikli el aleti elinizden fırlayabilir.
İstediğiniz freze derinliğini ayarlayın Bakınız Freze derinliğinin ayarlanması.
Freze ucu takılı elektrikli el aletini iş parçasına yerleştirin ve elektrikli el aletini çalıştırın.
Boşa alma kolunu (23) arkaya doğru bastırın ve üst frezeyi sonuna kadar taban levhası (13) yönünde hareket ettirin. Malzeme içine dalma derinliğini sabitlemek için boşa alma kolunu (23) tekrar bırakın.
Freze işlemini düzgün ve eşit besleme kuvveti ile gerçekleştirin.
Her frezeleme işleminden sonra frezeyi en üst konuma geri getirin.
Elektrikli el aletini kapatın.
Paralellik mesnedi olmadan kenar veya kalıp frezeleme işleminde frezenin bir kılavuz pim veya bir rulmanla donatılmış olması gerekir.
Çalışır durumdaki elektrikli el aletini yan taraftan kılavuz pim veya rulman işlenecek iş parçası kenarına dayanıncaya kadar iş parçasına yönlendirin.
Elektrikli el aletini iş parçası kenarı boyunca hareket ettirin. Bu sırada dik açılı oturmaya dikkat edin. Aşırı bastırma kuvveti iş parçasının kenarında hasara neden olabilir.
Paralellik mesnedini (33) kılavuz çubuklarla (34) birlikte taban levhası (13) içine itin ve vidalarla (7) uygun ölçüde sıkın.
Paralellik mesnedi hassas ayarı kelebek vidaları (36) ve paralellik mesnedi kaba ayarı kelebek vidaları (35) ile paralellik mesnedini uzunluğuna ayarlayabilirsiniz.
Döner düğme (37) ile her iki kelebek vida (35) gevşetildikten sonra uzunluğu hassas olarak ayarlayabilirsiniz. Düğmenin bir turu 2,0 mm'lik ayar yoluna, döner düğmedeki (37) bir taksimat çizgisi ise 0,1 mm'lik ayar yolu değişikliğine karşılık gelir.
Dayanak ray (38) ile paralellik mesnedinin etkin temas yüzeyini değiştirebilirsiniz.
Çalışır durumdaki elektrikli el aletini paralellik mesnedine eşit ve yandan uyguladığınız bastırma kuvveti iş parçası kenarı boyunca hareket ettirin.
Paralellik mesnedi (33) ile frezeleme yapmak için toz/talaş emme için özel emme adaptörü (39) takılmalıdır. Emme adaptörü takılı kalabilir.
Kopyalama kovanı (43) yardımı ile örneklerin (modellerin) veya şablonların kenarlarını iş parçasına aktarabilirsiniz.
Şablonun veya örneğin kalınlığına uygun kopyalama kovanı seçin. Kopyalama kovanının çıkıntı yapması nedeniyle şablonun en azından 8 mm kalınlığında olması gerekir.
Kopyalama kovanının (43) kullanılabilmesi için önce SDS kopyalama kovanı adaptörünün (40) kayar levhaya (11) takılması gerekir.
Kopyalama kovanı adaptörünü (40) yukarıdan kayar levhaya (11) yerleştirin ve 2 tespit vidası (41) ile sıkın. Bu sırada kopyalama kovanı adaptörünün boşa alma kolunun (42) serbest hareket edebilecek durumda olmasına dikkat edin.
Boşa alma kolunu (42) ok yönünde itin ve kopyalama kovanını (43) aşağıdan SDS kopyalama kovanı adaptörüne (40) takın. Bu sırada kod tırnakları kopyalama kovanının (43) oluklarını hissedilir biçimde kavramalıdır.
Freze ortası ile kopyalama kovanı kenarı arasındaki mesafeyi kontrol edin Bakınız Taban levhasının ortalanması (Bakınız: Resim N).
- Freze çapı kopyalama kovanının iç çapından küçük olmalıdır.
Freze işlemi
Kopyalama kovanı (43) takılı çalışır durumdaki elektrikli el aletini şablona yanaştırın.
Boşa alma kolunu (23) arkaya bastırın ve ayarlanan freze derinliğine ulaşılıncaya kadar dik frezeyi aşağı indirin. Malzeme içine dalma derinliğini sabitlemek için boşa alma kolunu (23) tekrar bırakın.
Kopyalama kovanı (43) çıkıntı yapar durumda elektrikli el aletini yandan bastırarak şablon boyunca hareket ettirin.
Frezenin ortası ile kopyalama kovanının kenarı arasındaki mesafenin her yerde eşit olabilmesi için, gerekiyorsa kopyalama kovanı (43) ve kayar plaka (11) birbirlerine merkezlenmelidir.
Boşa alma kolunu (23) arkaya doğru bastırın ve üst frezeyi sonuna kadar taban levhası (13) yönünde hareket ettirin. Malzeme içine dalma derinliğini sabitlemek için boşa alma kolunu (23) tekrar bırakın.
Tespit vidalarını (44) yaklaşık 2 tur çevirerek gevşetin ve kayar plakanın (11) serbestçe hareket eder duruma gelmesini sağlayın.
Merkezleme pimini (45) şekilde gösterildiği gibi uç girişine yerleştirin. Başlık somununu elle merkezleme pimi serbest hareket edecek ölçüde sıkın.
Merkezleme pimini (45) ve kopyalama kovanını (43) kayar levhayı (11) hafifçe iterek birbirine hizalayın.
Tespit vidalarını (44) tekrar sıkın.
Merkezleme pimini (45) uç girişinden çıkarın.
Boşa alma koluna (23) bastırın ve üst frezeyi en üst konuma getirin.