Pöytäsahojen turvallisuusohjeet
- Älä missään tapauksessa seiso sähkötyökalun päällä. Vakavien vammojen vaara, jos sähkötyökalu kaatuu tai kosketat vahingossa sahanterää.
- Pidä kahvat kuivina ja puhtaina. Ne eivät saa olla öljyn tai rasvan tahrimia. Rasvaiset, öljyiset kahvat ovat liukkaita ja johtavat hallinnan menetykseen.
- Sähkötyökalulla sahattaessa pöydällä saa olla vain työkappale. Pöydällä ei saa olla säätötyökaluja, puupuruja, yms. Pyörivään sahanterään koskettavat pienet puupalat tai muut esineet saattavat sinkoutua suurella nopeudella käyttäjää kohti.
- Pidä lattia puhtaana puulastuista ja sahausjätteistä. Liukastumis- ja kompastumisvaara.
- Sahaa sähkötyökalulla vain sellaisiin materiaaleihin, jotka on ilmoitettu määräysten mukaista käyttöä koskevissa ohjeissa. Muussa tapauksessa sähkötyökalu saattaa ylikuormittua.
- Jos sahanterä jumittuu, pysäytä sähkötyökalu ja pidä työkappaletta paikallaan, kunnes sahanterä on pysähtynyt. Takaiskun välttämiseksi työkappaletta saa liikuttaa vasta sahanterän pysähdyttyä. Poista sahanterän jumittuma ennen kuin käynnistät sähkötyökalun uudelleen.
- Älä käytä tylsiä, säröisiä, taipuneita tai vaurioituneita sahanteriä. Jos sahanterän hampaat ovat tylsiä tai vääntyneitä, ne sahaavat liian kapean sahausuran, mikä lisää kitkaa, jumittaa sahanterän ja johtaa takaiskuun.
- Käytä aina sahanteriä, joiden laikkareikä on oikean kokoinen ja muotoinen (vinoneliö tai pyöreä). Jos sahanterät eivät ole yhteensopivia sahan kiinnityskohdan kanssa, ne pyörivät epätasaisesti ja johtavat hallinnan menettämiseen.
- Älä käytä runsasseosteisesta pikateräksestä (HSS-teräs) valmistettuja sahanteriä. Sellaiset sahanterät saattavat murtua herkästi.
- Älä kosketa työn jälkeen sahanterää ennen kuin se on jäähtynyt. Sahanterä kuumenee voimakkaasti sahaustyössä.
- Tarkista sähköjohto säännöllisin väliajoin ja anna viallisen sähköjohdon korjaustyö vain valtuutetun Bosch-huollon tehtäväksi. Vaihda jatkojohto, jos se on vaurioitunut. Näin varmistat sähkötyökalun turvallisuuden.
- Pidä sähkötyökalua turvallisessa säilytyspaikassa, kun sitä ei käytetä. Säilytyspaikan tulee olla kuiva ja lukittava. Tällä saadaan estettyä sähkötyökalun vaurioituminen säilytyksen aikana ja työkalun käyttö kokemattomien ihmisten taholta.
- Älä poistu työkalun luota ennen kuin se on pysähtynyt. Edelleen pyörivät käyttötarvikkeet voivat aiheuttaa tapaturmia.
- Älä missään tapauksessa käytä sähkötyökalua, jos sen sähköjohto on vioittunut. Älä kosketa vaurioitunutta sähköjohtoa ja irrota pistotulppa pistorasiasta, jos sähköjohto vaurioituu työn aikana. Viallinen sähköjohto aiheuttaa sähköiskuvaaran.
- Sähkötyökalu toimitetaan laser-varoituskilven kanssa (katso taulukko "Symbolit ja niiden merkitys").
- Älä missään tapauksessa peitä tai poista sähkötyökalussa olevia varoituskilpiä.
Älä suuntaa lasersädettä ihmisiin tai eläimiin äläkä katso sinua kohti näkyvään tai heijastuneeseen lasersäteeseen. Lasersäde voi aiheuttaa häikäistymistä, onnettomuuksia tai silmävaurioita. |
- Jos lasersäde osuu silmään, sulje silmät tarkoituksella ja käännä pää välittömästi pois säteen linjalta.
- Älä tee mitään muutoksia laserlaitteistoon.
- Älä anna lasten käyttää sähkötyökalua ilman valvontaa. Lapset saattavat aiheuttaa häikäistymisvaaran itselleen tai sivullisille.
- Jos laser-varoituskilven teksti ei ole käyttömaan kielellä, liimaa kilven päälle mukana toimitettu käyttömaan kielinen tarra ennen ensikäyttöä.
Katkaisu-/jiirisahan käyttöä koskevat turvallisuusohjeet
- Varmista, että suojus toimii asianmukaisesti ja pystyy liikkumaan esteettömästi. Älä missään tapauksessa lukitse suojusta avattuun asentoon.
- Älä missään tapauksessa poista puupaloja, sahanpurua tms. työstöalueelta, kun sähkötyökalu on käynnissä. Ohjaa laitteen käyttövarsi aina ensin lepoasentoon ja sammuta sähkötyökalu.
- Ohjaa sähkötyökalu työkappaleeseen vain sahan käydessä. Muuten syntyy takaiskuvaara, jos sahanterä jumittuu työkappaleeseen.
- Kiinnitä työstettävä osa aina kunnolla. Älä työstä osia, jotka ovat liian pieniä kiinnitettäviksi. Käden ja pyörivän katkaisulaikan välinen etäisyys on muuten liian pieni.
- Älä missään tapauksessa käytä sähkötyökalua ilman välilaattaa. Vaihda vaurioitunut välilaatta. Sahanterä aiheuttaa loukkaantumisvaaran, jos sahassa ei ole kunnossa olevaa pöydän sisälevyä.
- Varmista työkappaleen kiinnitys. Kädellä pidettynä työkappale ei pysy luotettavasti paikallaan. Siksi se kannattaa kiinnittää ruuvipenkin tai puristimien avulla.
Pöytäpyörösahan käyttöä koskevat turvallisuusohjeet
- Varmista, että suojus toimii asianmukaisesti ja pystyy liikkumaan esteettömästi. Ennen sahausta sen tulee olla pöytää vasten ja sahauksen aikana työkappaletta vasten; sitä ei saa lukita avattuun asentoon.
- Älä missään tapauksessa kosketa sahanterän takana olevaa aluetta pitääksesi kiinni työkappaleesta, poistaaksesi puupuruja tai muiden syiden takia. Käden ja pyörivä sahanterän keskinäinen etäisyys on tällöin liian pieni.
- Ohjaa työkappale vain moottorin käydessä sahanterää vasten. Muuten syntyy takaiskuvaara, jos sahanterä jumittuu työkappaleeseen.
- Sahaa aina vain yhtä työkappaletta kerrallaan. Päällekkäin tai vierekkäin asetut työkappaleet saattavat jumittaa sahanterän ja ne voivat liikkua toisistaan erilleen sahauksen aikana.
- Käytä aina suuntais- tai kulmaohjainta. Tämä parantaa sahaustarkkuutta ja vähentää sahanterän jumittumisvaaraa.