Instrucţiuni privind siguranţa pentru maşinile de găurit cu magnet
- Ţineţi scula electrică de mânerele izolate atunci când executaţi lucrări la care accesoriul de tăiere poate nimeri conductori electrici ascunşi sau propriul cablu de alimentare. Contactul accesoriului de tăiere cu un conductor "sub tensiune" poate pune "sub tensiune" componentele metalice ale sculei electrice şi provoca electrocutarea operatorului.
- În timpul fixării sculei electrice cu ajutorul curelei de siguranţă la piesa de lucru, asiguraţi-vă că cureaua de siguranţă poate prinde şi reţine maşina în timpul utilizării. Dacă piesa de lucru nu este rezistentă sau dacă este poroasă, aceasta poate fi deteriorată, cauzând desprinderea sculei electrice de la piesa de lucru.
- Atunci când găuriţi prin pereţi sau tavane, asiguraţi protecţia persoanelor şi a sectoarelor de lucru aflate în cealaltă parte. Burghiul ar putea străpunge prin gaură sau miezul găurit ar putea cădea în cealaltă parte.
- Rezervorul de lichid de răcire nu poate fi utilizat în cazul găuririi suprafeţelor verticale sau înclinate, sau al găuririi deasupra capului. Te rugăm să utilizezi spumă de răcire. Ai grijă să nu pătrundă apă în sculă. Dacă pătrunde apă în scula electrică, există un risc ridicat de electrocutare.
- Scula electrică trebuie fixată. O sculă electrică care nu este fixată corespunzător se poate deplasa sau răsturna şi poate cauza vătămări corporale.
- Nu purtaţi mănuşi. Mănuşile pot fi prinse în piesele care se rotesc sau de aşchiile desprinse putând provoca vătămări corporale.
- Ţineţi-vă mâinile în afara sectorului de găurire în timpul funcţionării sculei electrice. Contactul cu piesele care se rotesc sau cu aşchiile desprinse poate provoca vătămări corporale.
- Înainte de a-l pune pe piesa de lucru, asiguraţi-vă că accesoriul se roteşte. În caz contrar accesoriul se poate bloca în piesa de lucru provocând mişcarea neaşteptată a acesteia şi ducând la vătămări corporale.
- Când accesoriul se blochează, nu-l mai împingeţi în jos şi deconectaţi scula electrică. Investigaţi şi eliminaţi cauza blocării. Blocarea poate provoca mişcarea neaşteptată a piesei de lucru şi poate duce la vătămări corporale.
- Evitaţi generarea de aşchii lungi întrerupând în mod regulat presiunea descendentă. Aşchiile de metal ascuţite pot cauza blocaje şi vătămări corporale.
- Nu îndepărtaţi niciodată aşchiile din sectorul de găurire în timpul funcţionării sculei electrice. Pentru a îndepărta aşchiile, luaţi accesoriul de pe piesa de lucru, deconectaţi scula electrică şi aşteptaţi ca accesoriul să se oprească. Folosiţi unelte precum o pensulă sau un cârlig pentru a îndepărta aşchiile. Contactul cu piesele care se rotesc sau cu aşchiile desprinse poate provoca vătămări corporale.
- Turaţia nominală a accesoriilor trebuie să fie cel puţin egală cu turaţia maximă specificată pe scula electrică. Accesoriile cu o turaţie mai mare decât cea admisă se pot rupe şi pot fi aruncate în toate părţile.
- Folosiţi detectoare adecvate pentru a localiza conducte de alimentare ascunse sau adresaţi‑vă în acest scop regiei locale furnizoare de utilităţi. Contactul cu conductorii electrici poate duce la incendiu şi electrocutare. Deteriorarea unei conducte de gaz poate provoca explozii. Spargerea unei conducte de apă cauzează pagube materiale sau poate duce la electrocutare.
- Nu folosiţi niciodată scula electrică fără întrerupătorul de protecţie la supratensiuni (PRCD).
- Înainte de a începe lucrul, verificaţi buna funcţionare a întrerupătorului de protecţie a operatorului (PRCD). Reparaţi sau înlocuiţi întrerupătorul de protecţie a operatorului (PRCD) la un centru de service Bosch.
- Asiguraţi-vă că nici persoanele din zona de lucru şi nici scula electrică nu intră în contact cu apa evacuată.
- Purtaţi încălţăminte antialunecare. Astfel veţi evita rănirile cauzate de alunecarea pe suprafeţe netede.
- Nu lăsaţi niciodată scula electrică din mână, înainte de a se fi oprit complet din funcţionare. Accesoriile care se mai rotesc din inerţie, după oprirea sculei electrice, pot provoca răniri.
- Cablul de alimentare al maşinii de găurit trebuie să fie menţinut la distanţă de zona de lucru. Cablurile deteriorate sau încurcate măresc riscul de electrocutare.
- Nu suprasolicitaţi scula electrică şi nu o utilizaţi pe post de scară sau schelă. Suprasolicitarea sau aşezarea pe scula electrică pot duce la deplasarea în sus a centrului de greutate şi la răsturnarea acesteia.
- Scula electrică trebuie să fie utilizată numai conectat la o reţea de alimentare cu energie electrică cu un conductor de protecţie şi cu dimensiuni corespunzătoare.
- Scoateţi ştecherul din priză şi/sau extrageţi acumulatorul din scula electrică înainte de a efectua reglajele aparatului sau de a înlocui accesoriile. Pornirea accidentală a sculelor electrice se poate solda cu accidente.
- Atunci când utilizaţi scula electrică deasupra capului, lucraţi întotdeauna în echipe de câte două persoane.
- Atunci când găuriţi suprafeţe verticale sau înclinate şi când lucraţi deasupra capului, asiguraţi scula electrică cu o bandă de siguranţă. În cazul producerii unei pene de curent sau al suprasolicitării, forţa magnetică de fixare se dezactivează. Scula electrică poate cădea şi poate provoca accidente.
- Pericol de cădere din cauza mişcării pendulare bruşte a sculei electrice. Atunci când lucraţi pe o schelă, scula electrică poate efectua o mişcare pendulară bruscă în momentul pornirii sau în cazul producerii unei pene de curent. Asiguraţi scula electrică cu banda de siguranţă ataşată. Asiguraţi-vă împotriva căderii cu ajutorul unei centuri de siguranţă.
- Suprafaţa trebuie să fie netedă şi curată. Neteziţi denivelările grosiere, de exemplu, stropii de sudură, şi îndepărtaţi rugina, murdăria şi unsoarea. Forţa magnetică de fixare acţionează numai pe suprafeţe adecvate.
Nu aduce magnetul în apropierea implanturilor şi altor aparate medicale cum ar fi, de exemplu, stimulatoarele cardiace sau pompele de insulină. Câmpul generat de magnet poate perturba funcţionarea implanturilor sau aparatelor medicale. |
- Ţine scula electrică la distanţă faţă de suporturile magnetice de date şi de dispozitivele sensibile la câmpurile magnetice. Prin efectul magnetului se poate ajunge la pierderi ireversibile de date.
- Fixaţi scula electrică pe o suprafaţă fermă, plană şi orizontală. În cazul în care există posibilitatea ca scula electrică să alunece sau să se clatine, accesoriul nu poate fi condus uniform şi sigur.
- Menţineţi curată suprafaţa de lucru, inclusiv piesa de prelucrat. Aşchiile rezultate după găurire şi obiectele cu margini ascuţite pot provoca leziuni. Amestecurile de materiale sunt deosebit de periculoase. Pulberile de metale uşoare pot arde sau exploda.
- După lucru, nu atingeţi scula electrică înainte ca aceasta să se răcească. Accesoriul se înfierbântă puternic în timpul lucrului.
- Nu atingeţi miezul găurit care va fi ejectat automat de ştiftul de ghidare după finalizarea procesului de lucru. Miezul găurit ar putea fi foarte fierbinte.
- Verificaţi regulat cablul şi nu permiteţi repararea cablului deteriorat decât la un atelier service autorizat de asistenţă tehnică post-vânzări pentru scule electrice Bosch. Înlocuiţi cablurile prelungitoare defecte. Astfel veţi fi siguri că este menţinută siguranţa maşinii.
- Depozitaţi scula electrică în condiţii de siguranţă atunci când nu o folosiţi. Locul de depozitare trebuie să fie uscat şi să se poată încuia. Astfel va fi împiedicată deteriorarea sculei electrice în urma depozitării sau manevrarea acesteia de către persoane lipsite de experienţă.
- Nu folosiţi scula electrică dacă are cablul deteriorat. Nu atingeţi cablul deteriorat şi trageţi ştecherul de alimentare afară din priză dacă cablul se deteriorează în timpul lucrului. Cablurile deteriorate măresc riscul de electrocutare.
- Racordează scula electrică la o reţea de alimentare cu energie electrică împământată corespunzător. Priza şi cablul prelungitor trebuie să aibă un conductor de protecţie funcţional.
- Aderenţa magnetului depinde de grosimea piesei de prelucrat. Cea mai bună stabilitate este obţinută pe oţeluri cu conţinut redus de carbon, cu o grosime de cel puţin 20 mm. La găurirea în oţel cu o grosime mai mică, sub placa de bază magnetică trebuie să fie aşezată în mod suplimentar o placă din oţel (cu dimensiuni de minimum 100 x 200 x 20 mm). Asiguraţi placa din oţel împotriva căderii.
- Aşchiile de metal şi alte impurităţi afectează considerabil aderenţa magnetică. Asiguraţi-vă întotdeauna că placa de bază magnetică este curată.
- Evitaţi desprinderea magnetului. Înainte de a începe găurirea, asiguraţi-vă că placa de bază magnetică are o aderenţă corespunzătoare la piesa de prelucrat.
- Nu deconectaţi forţa magnetică şi nu utilizaţi funcţia de găurire inversă înainte ca maşina să se oprească.
- Alte aparate electrice, care sunt utilizate la aceeaşi priză, provoacă o tensiune neuniformă, care poate duce la eliberarea magnetului. Conectaţi doar scula electrică la priză.
- Evitaţi funcţionarea carotelor fără lichid de răcire. Înainte de funcţionare, verificaţi întotdeauna nivelul lichidului de răcire.
- Protejaţi motorul. Nu permiteţi niciodată pătrunderea lichidului de răcire, apei sau altor impurităţi în motor.
- Aşchiile de metal sunt adesea foarte ascuţite şi fierbinţi. Nu le atingeţi niciodată cu mâinile goale. Curăţaţi cu un colector magnetic de aşchii şi cu un cârlig pentru aşchii sau cu o altă sculă adecvată.
- Nu încercaţi niciodată să utilizaţi aparatul cu o tensiune incorectă sau prea mică. Consultaţi datele de pe plăcuţa cu date tehnice pentru a vă asigura că sunt utilizate tensiunea şi frecvenţa corecte.
- Scula electrică este livrată împreună cu o plăcuţă de avertizare laser (consultă tabelul „Simbolurile şi semnificaţia acestora”).
- Nu deterioraţi niciodată indicatoarele de avertizare de pe scula dumneavoastră electrică, făcându-le de nerecunoscut.
Nu îndrepta raza laser asupra persoanelor sau animalelor şi nu privi nici tu direct spre raza laser sau reflexia acesteia. Prin aceasta ai putea provoca orbirea persoanelor, cauza accidente sau vătăma ochii. |
- În cazul în care raza laser este direcţionată în ochii dumneavoastră, trebuie să închideţi în mod voluntar ochii şi să deplasaţi imediat capul în afara razei.
- Nu aduceţi modificări echipamentului laser.
- Nu lăsaţi copiii să folosească nesupravegheaţi scula electrică. Ei ar putea provoca involuntar orbirea altor persoane sau a lor înşile
- În cazul în care textul plăcuţei de avertizare laser nu este în limba ţării tale, înainte de prima punere în funcţiune lipeşte deasupra textului în limba engleză al plăcuţei de avertizare laser eticheta adezivă în limba ţării tale din pachetul de livrare.