Takapotku ja siihen liittyvät varoitukset
Takapotku on äkillinen reaktio, joka syntyy pyörivän laikan jumittuessa tai takertuessa kiinni työstettävään materiaaliin. Jumittuminen tai kiinnitakertuminen aiheuttaa pyörivän laikan nopean pysähtymisen, mikä puolestaan saa työkalun tempautumaan hallitsemattomasti ylöspäin laitteen käyttäjän suuntaan.
Jos esimerkiksi hiomalaikka jumittuu työkappaleeseen, laikan reuna voi pureutua materiaaliin ja aiheuttaa takapotkun tai laikan·kimmahtamisen·irti·työkappaleesta. Hiomalaikat voivat myös murtua tällaisissa tilanteissa.
Takapotku on seuraus sähkötyökalun väärinkäytöstä ja/tai virheellisistä käyttötavoista tai -olosuhteista ja sen voi välttää noudattamalla alla mainittuja varotoimenpiteitä.
- Pidä sähkötyökalu tukevassa otteessa ja työskentele sellaisessa asennossa, jossa pystyt hallitsemaan takapotkuvoimia. Laitteen käyttäjä pystyy hallitsemaan ylöspäin suuntautuvia takapotkuvoimia, kun asiaankuuluvia varotoimenpiteitä noudatetaan.
- Älä asetu samaan linjaan·pyörivän·laikan kanssa. Takapotku tempaisee työkalun ylöspäin käyttäjän suuntaan.
- Älä käytä sahaketjuja, puunjyrsintäteriä, hammastettuja·sahanteriä tai timanttisegmenttilaikkoja, joiden kehän rakoleveys on yli 10 mm. Sellaiset terät aiheuttavat herkästi takapotkun ja hallinnan menettämisen.
- Älä jumita laikkaa äläkä paina laikkaa liian voimakkaasti työkappaletta vasten. Älä yritä leikata liian syvään. Laikan liiallinen painaminen lisää kuormitusta ja laikan vääntymis- tai jumittumisvaaraa leikkausurassa ja voi aiheuttaa takapotkun tai laikan murtumisen.
- Jos laikka jumittuu tai keskeytät muusta syystä leikkaamisen, sammuta sähkötyökalu ja pidä työkalua paikallaan, kunnes laikka pysähtyy täydellisesti. Älä missään tapauksessa yritä poistaa laikkaa leikkausurasta laikan pyöriessä. Muuten voi tapahtua takapotku. Selvitä ja poista laikan jumittumisen aiheuttanut syy.
- Älä käynnistä katkaisutoimintoa uudelleen työkappaleessa. Anna laikan kiihtyä huippunopeuteen ja työnnä laikka varovasti takaisin leikkausuraan. Laikka saattaa jumittua, ponnahtaa leikkausurasta ulos tai aiheuttaa takapotkun, jos sähkötyökalu käynnistetään uudelleen työkappaleessa.
- Tue suuret työkappaleet laikan jumittumis- ja takapotkuvaaran minimoiseksi. Suuret työkappaleet taipuvat herkästi oman painonsa vaikutuksesta. Tuet täytyy sijoittaa työkappaleen alle lähelle leikkausuraa ja työkappaleen reunoja laikan molemmille·puolille.