Instrucţiuni privind siguranţa pentru ferăstraie de debitat metal
- Turaţia admisă pentru accesoriu trebuie să fie cel puţin egală cu turaţia maximă specificată pe scula electrică. Accesoriile cu o turaţie mai mare decât cea admisă se pot rupe şi pot fi aruncate în toate părţile.
- Diametrul exterior şi grosimea accesoriilor trebuie să corespundă dimensiunilor sculei dumneavoastră electrice. Accesoriile greşit dimensionate nu pot fi protejate sau controlate în mod corespunzător.
- Purtaţi echipament personal de protecţie. În funcţie de utilizare, purtaţi o vizieră de protecţie, ochelari de protecţie transparenţi sau ochelari de protecţie cu lentilă. Dacă este cazul, purtaţi mască de protecţie împotriva prafului, protecţie auditivă, mănuşi de protecţie şi şorţ special care să vă ferească de micile aşchii şi fragmente desprinse din piesa de lucru. Echipamentul de protecţie a ochilor trebuie să vă poată proteja ochii de corpurile străine aflate în zbor, apărute în cursul diferitelor operaţii. Masca de protecţie împotriva prafului sau masca de protecţie a respiraţiei trebuie să filtreze particulele generate de aplicaţia dumneavoastră.. Expunerea prelungită la zgomot puternic poate provoca pierderea auzului.
- Asiguraţi-vă că celelalte persoane păstrează distanţa de siguranţă faţă de zona de lucru. De fiecare dacă când pătrundeţi în zona de lucru trebuie să purtaţi echipament de protecţie. Fragmente din piesa de lucru sau din dispozitivele rupte fi aruncate în afară în mod necontrolat şi provoca răniri chiar în afara zonei directe de lucru.
- Ţineţi cablul de alimentare departe de accesoriile care se rotesc. Dacă pierdeţi controlul asupra sculei electrice, cablul de alimentare poate fi tăiat sau prins, iar mâna sau braţul dumneavoastră poate nimeri sub accesoriul care se roteşte.
- Curăţaţi regulat fantele de aerisire ale sculei dumneavoastră electrice. Ventilatorul motorului atrage praf în carcasă, iar acumularea excesivă de pulberi metalice poate provoca pericole electrice.
- Nu folosiţi scula electrică în apropierea materialelor inflamabile. Nu lucraţi cu scula electrică pe o suprafaţă combustibilă cum este lemnul. Scânteile pot duce la aprinderea acestor materiale.
- Nu folosiţi accesorii care necesită agenţi de răcire lichizi. Folosirea apei sau a altor agenţi de răcire lichizi poate duce la electrocutare sau şoc electric.
- Utilizaţi întotdeauna flanşe de strângere nedeteriorate, cu dimensiunile şi formele corecte pentru pânza de ferăstrău aleasă. Flanşele corespunzătoare susţin pânza de ferăstrău, prevenind astfel pericolul de rupere a acesteia.
- Pânza de ferăstrău şi flanşa trebuie să se potrivească cu precizie pe axul sculei dumneavoastră electrice. Accesoriile care nu se potrivesc cu precizie pe axul sculei electrice se rotesc neuniform, vibrează puternic şi pot duce la pierderea controlului.
- Nu folosiţi pânze de ferăstrău deteriorate. Înainte de fiecare utilizare, examinaţi pânzele de ferăstrău pentru a verifica dacă acestea prezintă ciobituri şi fisuri. Dacă scula electrică sau pânza de ferăstrău cade pe jos, verificaţi dacă nu s-a deteriorat sau folosiţi o pânză de ferăstrău nedeteriorată. După ce aţi controlat şi montat pânza de ferăstrău, persoanele din apropiere trebuie să stea la distanţă de planul de rotaţie al pânzei de ferăstrău, iar dumneavoastră trebuie să lăsaţi scula electrică să funcţioneze în gol la turaţie maximă timp de un minut. Pânzele de ferăstrău deteriorate se rup de cele mai multe ori în acest interval de testare.
Recul şi avertismente corespunzătoare
Reculul este reacţia bruscă apărută la agăţarea sau blocarea unei pânze de ferăstrău care se roteşte. Agăţarea sau blocarea duce la oprirea bruscă a accesoriului care se roteşte. Aceasta face ca agregatul de tăiere şi şlefuire să fie antrenat cu viteză în sus, în direcţia operatorului.
Dacă, de exemplu, o pânză de ferăstrău se agaţă sau se blochează în piesa de prelucrat, marginea pânzei de ferăstrău care penetrează direct piesa de prelucrat se poate agăţa în aceasta şi duce astfel la smulgerea pânzei de ferăstrău sau poate provoca un recul. În această situaţie pânza de ferăstrău se poate chiar rupe.
Un recul este consecinţa utilizării greşite sau defectuoase a sculei electrice. Acesta poate fi împiedicat prin măsuri preventive adecvate, precum cele descrise în continuare.
- Ţineţi ferm scula electrică şi aduceţi-vă corpul şi braţele într-o poziţie în care să puteţi controla forţele de recul. Operatorul poate controla forţele de recul prin măsuri preventive adecvate.
- Evitaţi zona din faţa şi din spatele pânzei de ferăstrău aflate în rotaţie. În cazul unui recul, agregatul de tăiere şi şlefuire este antrenat cu viteză în sus, în direcţia operatorului.
- Nu utilizaţi pânze de tăiere pentru lanţuri sau lemn şi nici discuri diamantate segmentate cu goluri care au lăţimea mai mare de 10 mm. Asemenea accesorii provoacă frecvent recul sau duc la pierderea controlului asupra sculei electrice.
- Evitaţi blocarea pânzei de ferăstrău sau aplicarea unei forţe de apăsare prea mari. Nu efectuaţi tăieri excesiv de adânci. O presiune prea mare asupra pânzei de ferăstrău sporeşte gradul de solicitare a acesteia şi, implicit, probabilitatea de înclinare sau blocare şi, astfel, posibilitatea de producere a unui recul sau de rupere a pânzei de ferăstrău.
- În cazul în care pânza de ferăstrău se blochează, deconectaţi scula electrică şi ţineţi nemişcat agregatul de tăiere şi şlefuire până când pânza de ferăstrău se opreşte complet. Nu încercaţi niciodată să extrageţi pânza de ferăstrău din tăietură, în caz contrar, se poate produce un recul. Stabiliţi şi remediaţi cauza blocării.
- Nu reporniţi scula electrică atât timp cât aceasta se află în piesa de prelucrat. Lăsaţi mai întâi pânza de ferăstrău să atingă turaţia maximă, iar apoi continuaţi cu atenţie procesul de tăiere. În caz contrar, pânza de ferăstrău se poate agăţa şi sări din piesa de prelucrat sau se poate produce un recul.
- Sprijiniţi piesele de prelucrat de dimensiuni mari pentru a preveni riscul de producere a unui recul în cazul blocării pânzei de ferăstrău. Piesele de prelucrat de dimensiuni mari se pot încovoia sub propria greutate. Piesa de prelucrat trebuie să fie sprijinită pe ambele părţi ale pânzei de ferăstrău, adică atât în proximitatea liniei de tăiere, cât şi a marginii.
- Folosiţi pe cât posibil menghine pentru fixarea piesei de lucru. Dacă fixaţi piesa de lucru cu mâna, trebuie să vă ţineţi întotdeauna mâna la o distanţă de cel puţin 100 mm de cele două părţi ale pânzei de ferăstrău. Nu folosiţi ferăstrăul pentru a tăia piese de lucru prea mici pentru a putea fi fixate în menghine sau ţinute sigur cu mâna. Dacă ţineţi mâna prea aproape de pânza de ferăstrău există risc crescut de rănire provocată de contactul cu pânza de ferăstrău.
- Piesa de lucru trebuie să fie imobilizată şi fixată sau sprijinită pe limitator şi pe masă. Nu împingeţi piesa de lucru spre pânza de ferăstrău sau nu tăiaţi în niciun caz “cu mâinile libere“. Piesele de lucru neasigurate sau care se mişcă pot fi aruncate afară cu viteză mare, provocând răniri.
- Împingeţi ferăstrăul prin piesa de lucru. Nu trageţi ferăstrăul prin piesa de lucru. Pentru debitare, ridicaţi capul de tăiere şi trageţi-l deasupra piesei de lucru fără a tăia, porniţi motorul, basculaţi în jos capul de tăiere şi împingeţi ferăstrăul prin piesa de lucru. Tăierea prin tragere poate cauza ridicarea pânzei de ferăstrău deasupra piesei de lucru şi arunca violent pânza de ferăstrău în direcţia operatorului.
- Nu încrucişaţi niciodată mâinile peste linia de tăiere preconizată, în faţa sau în spatele pânzei de ferăstrău.. Este foarte periculos să sprijiniţi piesa de lucru “cu mâinile încrucişate“ de ex. este.periculos să ţineţi cu mâna stângă piesa de lucru în dreapta pânzei de ferăstrău sau viceversa.
- Nu apucaţi niciodată pânza de ferăstrău aflată în rotaţie de zona din spate a limitatorului. Nu depăşiţi niciodată distanţa de siguranţă de 100 mm dintre mână şi pânza de ferăstrău aflată în rotaţie (pe nici una dintre părţile pânzei de ferăstrău). Apropierea pânzei de ferăstrău aflate în rotaţie de mâna dumneavoastră ar putea să nu fie evidentă, iar dumneavoastră aţi putea suferi răniri grave.
- Inspectaţi piesa de lucru înainte de tăiere. Dacă piesa de lucru este îndoită sau deformată, fixaţi-o cu exteriorul părţii deformate îndreptate spre limitator. Asiguraţi-vă întotdeauna că nu rămâne spaţiu liber de-a lungul liniei de tăiere, între piesa de lucru, limitator şi masă. În timpul tăierii, piesele de lucru îndoite sau deformate se pot răsuci sau deplasa, provocând blocarea pânzei de ferăstrău care se roteşte. În piesa de lucru nu trebuie să existe cuie sau obiecte străine.
- Utilizaţi mai întâi scula electrică atunci când pe masă nu se află nicio sculă; pe masă trebuie să se afle numai piesa de prelucrat. Reziduurile sau alte obiecte care intră în contact cu pânza de ferăstrău care se roteşte pot fi aruncate în exterior cu mare viteză.
- Tăiaţi o singură piesă de lucru odată. Mai multe piese de lucru suprapuse nu pot fi fixate sau prinse în mod adecvat şi pot bloca pânza de ferăstrău sau pot aluneca în timpul tăierii.
- De aceea, asiguraţi-vă că utilizaţi scula electrică pe o suprafaţă de lucru plană şi fermă. O suprafaţă de lucru plană şi fermă previne pericolul de dezechilibrare a sculei electrice.
- Planificaţi-vă munca. De fiecare dată când modificaţi unghiul de înclinare orizontală sau verticală, asiguraţi-vă că limitatorul reglabil este ajustat corect pentru sprijinirea piesei de lucru, fără a atinge pânza de ferăstrău sau apărătoarea. Fără a porni scula electrică aducând-o în poziţia “PORNIT” şi fără a avea o piesă de lucru pe masă, simulaţi cu pânza de ferăstrău o mişcare de tăiere completă pentru a vă asigura că aceasta nu va întâmpina obstacole şi nu va exista pericolul tăierii în limitator.
- În cazul pieselor de prelucrat care sunt mai late sau mai lungi decât partea superioară a mesei, asiguraţi-vă că acestea sunt sprijinite corespunzător, de exemplu, cu ajutorul prelungirii mesei de lucru sau al unor capre. Piesele de prelucrat care sunt mai lungi sau mai late decât masa sculei electrice se pot răsturna dacă nu sunt sprijinite ferm. În cazul căderii unei bucăţi de metal tăiate sau a piesei de prelucrat, aceasta ar putea determina ridicarea capacului de protecţie din partea inferioară sau pot fi aruncate în exterior în mod necontrolat de pânza aflată în mişcare.
- Nu folosiţi la o altă persoană drept prelungire a mesei sau pentru sprijin suplimentar. Sprijinirea instabilă a piesei de lucru poate provoca blocarea pânzei de ferăstrău sau alunecarea piesei de lucru în timpul operaţiei de tăiere, trăgându-vă pe dumneavoastră şi pe ajutorul dumneavoastră înspre pânza de ferăstrău care se roteşte.
- Bucata tăiată nu trebuie în niciun caz apăsată sau împinsă în pânza de ferăstrău care se roteşte. Dacă spaţiul este limitat, de ex. din cauza folosirii unor opritoare longitudinale, bucata tăiată se poate împăna în pânza de ferăstrău şi poate fi aruncată violent.
- Folosiţi întotdeauna o menghină sau un dispozitiv de prindere adecvat pentru a susţine corespunzător obiectele rotunde precum tijele sau tubulatura. Tijele au tendinţa de a se rostogoli atunci când sunt tăiate, determinând pânza de ferăstrău să “muşte“ şi să tragă dedesubt piesa de lucru şi mâna dumneavoastră.
- Înainte de a tăia piesa de lucru, lăsaţi pânza de ferăstrău să atingă turaţia maximă. Aceasta va reduce riscul aruncării piesei de lucru.
- În cazul blocării piesei de prelucrat sau pânzei, deconectaţi scula electrică. Aşteptaţi până când toate componentele mobile se opresc complet, iar apoi scoateţi din priză fişa de reţea şi/sau extrageţi acumulatorul. Apoi scoateţi materialul blocat. În cazul în care continuaţi procesul de tăiere după producerea unui astfel de blocaj, există pericolul de pierdere a controlul sau de deteriorare a sculei electrice.
- După terminarea tăierii, eliberaţi întrerupătorul, ţineţi jos capul de tăiere şi aşteptaţi ca pânza de ferăstrău să se oprească înainte de a scoate bucata tăiată. Este periculos să ţineţi mâna în apropierea pânzei de ferăstrău care mai continuă să se rotească.
- Ţineţi ferm cu mâna mânerul când executaţi o tăiere incompletă sau când eliberaţi întrerupătorul, înainte ca, capul de tăiere să ajungă în poziţia cea mai de jos. Frânarea ferăstrăului poate face ca, capul de tăiere să fie tras brusc în jos, provocând risc de rănire.
- Nu îndepărtaţi niciodată resturile de tăiere sau altele asemănătoare din sectorul de tăiere în timpul funcţionării sculei electrice. Aduceţi întotdeauna mai întâi braţul sculei în poziţie de repaus şi deconectaţi scula electrică.
- După lucru, nu atingeţi pânza de ferăstrău înainte ca aceasta să se răcească. În timpul lucrului pânza de ferăstrău se înfierbântă puternic.
- Păstraţi-vă locul de muncă curat. Amestecurlle de materiale sunt deosebit de periculoase. Pulberile de metal uşor pot arde sau exploda.
- Nu folosiţi pânze de ferăstrău din oţel de înaltă performanţă (oţel HSS). Astfel de pânze de ferăstrău se pot rupe cu uşurinţă.
- Verificaţi regulat cablul şi nu permiteţi repararea cablului deteriorat decât la un atelier service autorizat de asistenţă tehnică post-vânzări pentru scule electrice Bosch. Înlocuiţi cablurile prelungitoare defecte. Astfel veţi fi siguri că este menţinută siguranţa maşinii.
- Nu întrebuinţaţi pânze de ferăstrău tocite, fisurate, îndoite sau deteriorate. Pânzele de ferăstrău cu dinţii tociţi sau orientaţi greşit, provoacă, din cauza făgaşului de tăiere prea îngust, o frecare mai mare, blocarea pânzei de ferăstrău şi recul.
- Folosiţi întotdeauna pânze de ferăstrău având orificiul de prindere de dimensiunile şi forma corectă (diamant versus rotund). Pânzele de ferăstrău care nu se potrivesc cu sistemul de prindere al ferăstrăului vor funcţiona descentrat, provocând pierderea controlului.
- Asiguraţi‑vă că apărătoarea funcţionează corespunzător şi se poate mişca liber. Nu blocaţi niciodată apărătoarea în stare deschisă.
- Îndepărtaţi aşchiile de metal şi resturile de material de pe podea. În caz contrar, puteţi aluneca sau vă puteţi împiedica.
- Utilizaţi scula electrică numai după ce de pe suprafaţa de lucru, până la piesa de prelucrat, au fost îndepărtate dispozitivele de reglare, aşchiile de metal etc. Bucăţile mici de metal sau alte obiecte care intră în contact cu pânza de ferăstrău care se roteşte pot lovi cu viteză mare operatorul.
- Nu lăsaţi niciodată scula electrică din mână, înainte de a se fi oprit complet din funcţionare. Accesoriile care se mai rotesc din inerţie, după oprirea sculei electrice, pot provoca răniri.
- Conduceţi pânza de ferăstrău spre piesa de prelucrat numai după ce aţi pornit ferăstrăul. În caz contrar, există pericol de recul dacă pânza de ferăstrău se agaţă în piesa de prelucrat.
- Nu vă aşezaţi niciodată pe scula electrică. Vă puteţi răni grav, în cazul în care scula electrică se răstoarnă sau dacă, din greşeală, intraţi în contact cu pânza de ferăstrău.
- Folosiţi scula electrică numai pentru tăieri uscate. Pătrunderea apei într‑o sculă electrică măreşte riscul de electrocutare.
- Nu deterioraţi niciodată indicatoarele de avertizare de pe scula dumneavoastră electrică, făcându-le de nerecunoscut.
- Scula electrică este livrată împreună cu o plăcuţă de avertizare laser (consultă tabelul „Simbolurile şi semnificaţia acestora”).
Nu îndrepta raza laser asupra persoanelor sau animalelor şi nu privi nici tu direct spre raza laser sau reflexia acesteia. Prin aceasta ai putea provoca orbirea persoanelor, cauza accidente sau vătăma ochii. |
- Nu aduceţi modificări echipamentului laser. Puteţi utiliza fără niciun pericol posibilităţile de reglare descrise în prezentele instrucţiuni de folosire.
- Nu folosi ochelarii pentru laser (accesoriu) drept ochelari de protecţie. Ochelarii pentru laser servesc la mai buna recunoaştere a razei laser; aceştia nu te protejează, totuşi, împotriva razelor laser.
- Nu folosi ochelarii pentru laser (accesoriu) drept ochelari de soare sau în traficul rutier. Ochelarii pentru laser nu oferă o protecţie UV completă şi reduc percepţia culorilor.
- Atenţie – dacă se folosesc ale echipamente de operare sau ajustare sau dacă se lucrează după alte procedee decât cele specificate în prezentele instrucţiuni, aceasta poate duce la o expunere la radiaţii periculoasă.
- Nu înlocuiţi laserul incorporat cu un laser de alt tip. Un laser care nu se potriveşte la această sculă electrică poate duce la situaţii periculoase pentru persoane.