Instrucţiuni de siguranţă pentru găurirea cu diamant
- În cazul operaţiilor de găurire care necesită apă, direcţionaţi apa în sens opus sectorului de lucru al operatorului sau folosiţi un recipient de colectare a apei. Astfel de măsuri preventive menţin uscat sectorul de lucru al operatorului şi reduc riscul de electrocutare.
- Ţineţi scula electrică de mânerele izolate atunci când executaţi lucrări la care accesoriul de tăiere poate nimeri conductori electrici ascunşi sau propriul cablu de alimentare. Contactul accesoriului de tăiere cu un conductor "sub tensiune" poate pune "sub tensiune" componentele metalice ale sculei electrice şi provoca electrocutarea operatorului.
- Folosiţi protecţii auditive în timpul găuririi cu diamant. Expunerea la zgomot poate duce la pierderea auzului.
- Când burghiului se blochează, nu mai exercitaţi presiune descendentă şi opriţi scula electrică. Identificaţi şi eliminaţi cauza blocării burghiului.
- Atunci când reporniţi o maşină de găurit cu burghiul diamantat aflat în piesa de lucru, înainte de pornire, verificaţi dacă burghiul se roteşte liber. Dacă burghiul este blocat, maşina ar putea să nu pornească, ar putea fi suprasolicitată sau burghiul diamantat ar putea scăpa de pe piesa de lucru.
- În timpul fixării suportului de găurit pe piesa de lucru cu ancore şi dispozitive de fixare, asiguraţi-vă că sistemul de ancorare folosit este apt de a fixa şi reţine maşina în timpul utilizării. Dacă piesa de lucru este slabă sau poroasă, ancora ar putea ieşi afară din ea provocând desprinderea suportului de găurit de pe piesa de lucru.
- În timpul fixării suportului de găurit pe piesa de lucru cu o placă de vid, montaţi placa pe o suprafaţă netedă, curată, neporoasă. Nu-l fixaţi pe suprafeţe laminate precum plăcile de gresie şi pardoselile compozite. Dacă piesa de lucru nu este netedă, plată sau bine fixată, placa s-ar putea desprinde de pe piesa de lucru.
- Asiguraţi vid suficient înainte şi în timpul găuririi. Dacă vidul este insuficient, placa s-ar putea desprinde de pe piesa de lucru.
- Nu găuriţi niciodată cu maşina fixată numai cu placa de vid, în afara cazului în care găuriţi descendent. Dacă dispare vidul, placa de vid se va desprinde de pe piesa de lucru.
- Atunci când găuriţi prin pereţi sau tavane, asiguraţi protecţia persoanelor şi a sectoarelor de lucru aflate în cealaltă parte. Burghiul ar putea străpunge prin gaură sau miezul găurit ar putea cădea în cealaltă parte.
- Nu folosiţi scula electrică pentru operaţii de găurire deasupra capului sau pentru găurire cu alimentare de apă. Pătrunderea apei într‑o sculă electrică măreşte riscul de electrocutare.
-
Folosiţi detectoare adecvate pentru a localiza conducte de alimentare ascunse sau adresaţi‑vă în acest scop regiei locale furnizoare de utilităţi. Contactul cu conductorii electrici poate duce la incendiu şi electrocutare. Deteriorarea unei conducte de gaz poate provoca explozii. Spargerea unei conducte de apă cauzează pagube materiale sau poate duce la electrocutare.
- Purtaţi încălţăminte antialunecare. Astfel veţi evita rănirile cauzate de alunecarea pe suprafeţe netede.
- Nu folosiţi niciodată scula electrică fără întrerupătorul de protecţie la supratensiuni (PRCD).
- Înainte de a începe lucrul, verificaţi buna funcţionare a întrerupătorului de protecţie a operatorului (PRCD). Reparaţi sau înlocuiţi întrerupătorul de protecţie a operatorului (PRCD) la un centru de service Bosch.
- Asiguraţi-vă că nici persoanele din zona de lucru şi nici scula electrică nu intră în contact cu apa evacuată.
- Nu lăsaţi niciodată scula electrică din mână, înainte de a se fi oprit complet din funcţionare. Accesoriile care se mai rotesc din inerţie, după oprirea sculei electrice, pot provoca răniri.
- Înainte de montarea maşinii de găurit, montaţi corect suportul de găurit. Asamblarea corectă este importantă pentru asigurarea unei funcţionări impecabile.
- Înainte de utilizare, fixaţi în siguranţă maşina de găurit pe suportul de găurit. O eventuală alunecare a maşinii de găurit în suportul de găurit poate duce la pierderea controlului.
- Fixaţi suportul de găurit pe o suprafaţă fermă, plană. În cazul în care suportul de găurit poate să alunece sau să se clatine, maşina de găurit nu va mai putea fi condusă uniform şi sigur.
- Cablul de alimentare al maşinii de găurit trebuie să fie menţinut la distanţă de zona de lucru. Cablurile deteriorate sau încurcate măresc riscul de electrocutare.
- Nu suprasolicitaţi suportul de găurit şi nu îl utilizaţi pe post de scară sau schelă. Suprasolicitarea sau statul pe suportul de găurit poate face ca centrul său de greutate să se schimbe, deplasându-se în sus iar suportul să se răstoarne.
- Atunci când nu este utilizat, suportul de găurit trebuie să fie păstrat într-un loc inaccesibil copiilor. Nu lăsaţi să lucreze cu aparatul persoane care nu sunt familiarizate cu acesta sau care nu au citit prezentele instrucţiuni. Sculele electrice sunt periculoase, atunci când sunt folosite de persoane neexperimentate.
- Înainte de a lucra cu suportul de găurit sau cu maşina de găurit, în timpul pauzelor de lucru, precum şi în cazul neutilizării, suportului de găurit trebuie să fie asigurat prin cuplarea frânei de blocare împotriva deplasării involuntare.
- Scula electrică trebuie să fie utilizată numai conectat la o reţea de alimentare cu energie electrică cu un conductor de protecţie şi cu dimensiuni corespunzătoare.
- În timpul funcţionării, fixaţi întotdeauna suportul pentru găurire cu dibluri, prin vid (accesoriu), pentru a preveni răsturnarea accidentală a suportului pentru găurire cu maşina de găurit cu diamant şi carota montate pe acesta.
- Aveţi grijă ca furtunurile de alimentare cu apă, piesele de legătură, cât şi inelul colector de apă (accesoriu) să fie în perfectă stare. Înainte de o nouă utilizare, înlocuiţi piesele deteriorate sau uzate. Scurgerea apei din piesele sculei electrice creşte riscul de electrocutare.
- Racordează scula electrică la o reţea de alimentare cu energie electrică împământată corespunzător. Priza şi cablul prelungitor trebuie să aibă un conductor de protecţie funcţional.