Modul de funcţionare (consultă imaginea B)

Cu ajutorul aparatului de măsură, este examinat substratul din zona de detecţie a senzorilor (17) din direcţia de măsurare A până la adâncimea maximă de detectare.

La fiecare măsurare sunt căutate automat obiectele metalice (de exemplu, ţevi din cupru sau oţel armat) şi conductoarele aflate sub tensiune (50–60 Hz). Tasta Metal/Curent electric (4) se aprinde pentru confirmare.

Pentru a detecta inclusiv lemnul din pereţii de gips-carton, apasă tasta Lemn (5). Funcţia este confirmată prin aprinderea tastei Lemn (5). Pentru a dezactiva funcţia de detectare a lemnului, apasă fie tasta Lemn (5) fie tasta Metal/Curent electric (4), astfel încât tasta Lemn (5) să se stingă.

Observaţie: Activează funcţia de detectare a lemnului exclusiv pentru detectarea în pereţi de gips-carton cu substructură din lemn. În cazul altor substraturi, rezultatul măsurării poate fi perturbat.

Aşază aparatul de măsură pe suprafaţa care trebuie examinată. Inelul luminiscent (1) se aprinde, pentru a indica disponibilitatea pentru măsurare.

Ţine uniform şi ferm aparatul de măsură pe suprafaţa de prindere (8). Nu modifica mânerul în timpul măsurării şi nu introdu mâna în special în zona de detecţie a senzorilor (17).

Deplasează în permanenţă aparatul de măsură în linie dreaptă în direcţia B, exercitând o presiune uşoară deasupra substratului, fără a ridica aparatul şi fără a modifica forţa de apăsare. Deplasarea aparatului de măsură trebuie să se realizeze în principal transversal faţă de obiectul căutat. Dacă nu cunoşti poziţia obiectului în perete, efectuează o măsurare încrucişată (consultă imaginea C).

Observaţie privind detectarea plasă de armare din oţel: Aparatul de măsură trebuie să detecteze mai întâi prezenţa unui substrat cu o plasă de armare din oţel. Pentru acesta, înainte de a efectua măsurarea propriu-zisă, deplasează cu mişcări circulare (diametru > 30 cm) aparatul de măsură pe substrat. Apoi, lasă aparatul de măsură pe substrat şi efectuează măsurarea ca de obicei. În mod ideal, vei trece peste un punct de încrucişare şi peste un ochi al plasei din oţel-armat.

Indicatoare de localizare:

  • Dacă nu este detectat niciun obiect sub zona de detecţie a senzorilor, inelul luminiscent (1) se aprinde în verde. Afişajul de măsurare (b) este gol şi nu este emis niciun semnal sonor.
  • Dacă aparatul de măsură se apropie de un obiect, inelul luminiscent (1) se aprinde în roşu. Pe măsură ce aparatul de măsură se apropie tot mai mult, deflexia de pe afişajul de măsurare (b) creşte, iar cadenţa semnalului sonor devine mai rapidă.
  • Afişajul de măsurare (b) prezintă deflexia maximă a măsurării deasupra centrului unui obiect, indicatoarele centrului obiectului (a) se aprind şi este emis un semnal sonor continuu. Inelul luminiscent (1) este aprins în continuare în roşu.
  • Când aparatul de măsură se îndepărtează de obiect, indicatoarele centrului obiectului (a) se sting, deflexia de pe afişajul de măsurare (b) scade, iar cadenţa semnalului sonor devine mai lentă.

La prima trecere, sunt afişate grosier centrul şi limitele obiectului.
Pentru a localiza apoi cu precizie centrul obiectului, deplasează aparatul de măsură, fără a-l ridica, înapoi în direcţia obiectului, până când centrul obiectului este afişat din nou (indicatoarele centrului obiectului (a) se aprind).
Pentru delimitarea mai precisă a obiectului, deplasează în continuare aparatul de măsură din centrul obiectului în linie dreaptă, până când inelul luminiscent (1) nu se mai aprinde în roşu.

Orificiul de marcare (2) se află deasupra punctului central de măsurare. Aici poţi marca centrul sau limitele unui obiect, dacă este necesar.

Observaţie: După marcarea unui obiect prin orificiul de marcare (2) (de exemplu, cu un creion), trebuie să începi o nouă măsurare, deoarece măsurarea poate fi afectată de prezenţa creionului.

Tipul obiectului detectat este prezentat pe afişaj:

(h)

metal nemagnetic, de exemplu, ţeavă din cupru

(g)

metal magnetic, de exemplu, armături din fier

(f)

aflate sub tensiune, de exemplu, conductori electrici

(e)

nemetalice, de exemplu, grinzi din lemn

  • Conductorul trebuie să se afle sub tensiune. De aceea, racordează consumatorii electrici (de exemplu, lămpi, aparate) la conductorul electric căutat. Porneşte consumatorii electrici pentru a te asigura că conductorul electric se află sub tensiune.
  • Semnalul de 50 Hz până la 60 Hz al conductorului electric trebuie să ajungă la aparatul de măsură. Dacă conductorul se află în pereţi umezi (de exemplu, cu o umiditate a aerului > 50%), în spatele foliilor metalice (de exemplu, ale izolaţiilor termice) sau într-o ţeavă metalică goală, semnalul nu ajunge la aparatul de măsură, iar conductorul nu poate fi detectat.
  • Aparatul de măsură trebuie să fie bine împământat. Pentru aceasta, ţine-l ferm (fără mănuşi) de suprafaţa de prindere (8). Asigură-te că ai un contact bun cu solul. Încălţămintea, scările sau platformele izolatoare pot diminua contactul. Inclusiv podeaua trebuie să fie împământată, în caz contrar, conductorul nu poate fi localizat.
  • Semnalul de 50 până la 60 Hz al conductorului electric trebuie să fie mai puternic deasupra conductorului decât în imediata apropiere a acestuia. Dacă peretele este foarte umed sau este împământat necorespunzător, semnalul este la fel de puternic pe întregul perete. În acest caz, aparatul de măsură indică pe o suprafaţă mai mare că a fost detectat un semnal, dar nu poate localiza cu precizie conductorul.
    În acest caz, poate fi util să ţii mâna liberă pe perete la o distanţă de 20–30 cm faţă de aparatul de măsură pentru a devia semnalul de pe perete. Totuşi, poziţia mâinii libere nu trebuie să fie modificată în timpul procesului de măsurare.
  • Conductoarele electrice multifazate (cunoscute sub denumirea de conductoare de curent trifazat sau conductoare de curent de înaltă tensiune) nu pot fi detectate sub formă de conductoare aflate sub tensiune, deoarece semnalele diferitelor faze se anulează reciproc. Totuşi, poţi detecta conductoarele electrice multifazate la adâncimi mai mici ca obiecte metalice.
  • Datorită suprafeţelor conductoare ale pereţilor, de exemplu, anumite plăci ceramice, conductoarele electrice ar putea să nu fie afişate sau inelul luminiscent (1) ar putea să ilumineze în roşu o suprafaţă mai mare.
  • Conductoarele electrice aflate în poziţie orizontală (până la o adâncime de maximum 2–3 cm) pot fi afişate suplimentar ca obiecte metalice. Totuşi, acest lucru nu este valabil pentru cablurile toronate.
  • Întrerupe alimentarea cu energie electrică şi scoate de sub tensiune conductorii aflaţi sub tensiune înainte de a efectua lucrări de găurire, tăiere sau frezare în pereţi, plafoane sau pardoseli. După efectuarea tuturor lucrărilor, verifică dacă obiectele din substrat nu se află sub tensiune.

  • Când funcţia de detectare a lemnului este activată, în anumite condiţii pot fi afişate ca obiecte nemetalice şi alte obiecte, de exemplu, ţevile din material plastic pline cu apă, cablurile de alimentare electrică sau conductele de gaz. Înainte de efectuarea lucrărilor de găurire, debitare sau frezare, verifică prin alte metode dacă este vorba, într-adevăr, de o grindă din lemn şi nu de un alt obiect (de exemplu, ţeavă din material plastic, cablu de alimentare electrică, conductă de gaz).
  • Dacă în suprafaţă există cuie şi şuruburi, o grindă din lemn poate fi prezentată pe afişaj ca obiect metalic.
  • Obiectele mai late detectate sunt indicate prin aprinderea în roşu a inelului luminiscent (1) pe o suprafaţă mare. În anumite condiţii, obiectele late nu sunt afişate pe întreaga lor suprafaţă.
  • Înainte de a efectua lucrări de găurire, tăiere sau frezare în pereţi, trebuie să te asiguri împotriva pericolelor consultând şi alte surse de informare. Deoarece rezultatele măsurării pot fi influenţate de factorii de mediu sau de structura peretelui, poate exista un pericol, deşi afişajul de măsurare (b) nu semnalizează niciun obiect în zona de detecţie a senzorilor, nu este emis niciun semnal sonor, iar inelul luminiscent (1) se aprinde în verde.