Çalışma şekli (bkz. Resim A)
Ölçüm aleti ile sensör alanının zemini (11) ölçüm yönü A için maksimum tespit derinliğine kadar kontrol edilir.
Her ölçüm otomatik olarak metal nesneleri (örn. bakır boru veya takviye çeliği) ve gerilim taşıyan kabloları (50–60 Hz) arar.
Ölçüm aletini kontrol edilecek yüzeye yerleştirin. Işıklı halka (2) ölçüm için hazır olduğunu göstermek üzere yanar.
Ölçme aletini kavrama yüzeyinden (8) eşit şekilde tutun. Ölçme sırasında tutuşunuzu değiştirmeyin ve özellikle sensör alanına (11) uzanmayın.
Ölçme aletini kaldırmadan veya uygulanan baskıyı değiştirmeden, daima hafif baskıyla zemin üzerinde B yönünde düz hareket ettirin. Ölçme aletinin hareketi esasen aranan nesneye enine olmalıdır. Duvardaki nesnenin yönünü bilmiyorsanız, çapraz bir ölçüm gerçekleştirin (bkz. Resim B).
Tarama göstergeleri:
- Sensör alanının altında herhangi bir nesne bulunmazsa, ışıklı halka (2) yeşil renkte yanar ve hiçbir sinyal sesi duyulmaz.
- Ölçme aleti bir nesneye yaklaştığında, ışıklı halka (2) kırmızı renkte yanar. Yaklaştıkça sinyal sesinin ritmi hızlanır.
- Bir nesnenin merkezinin üzerinde, nesne merkezi göstergeleri (1) yanar ve sürekli bir ses duyulur. Işıklı halka (2) kırmızı renkte yanmaya devam eder.
- Ölçme aleti nesneden uzaklaşırsa, nesne merkezi göstergeleri (1) söner ve sinyal sesinin ritmi yavaşlar.
Nesnenin üzerinden ilk kez geçildiğinde, nesnenin merkezi ve sınırları kabaca görüntülenir.
Nesnenin merkezini tam olarak bulmak için, nesnenin merkezi tekrar görüntülenene kadar ölçme aletini kaldırmadan nesneye doğru geri hareket ettirin (nesne merkezi göstergeleri (1) yanar).
Nesnenin daha kesin sınırlarını belirlemek için, ölçme aletini nesnenin merkezinden ışıklı halka (2) artık kırmızı renkte yanmayana kadar düz bir çizgide hareket ettirin.
Gerilim ileten bir hat bulunursa, gerilim ileten hatlar göstergesi (4) yanar.
Metal bir nesne (örn. donatı demiri, bakır boru) bulunursa, metal nesne göstergesi (5) yanar.
İşaretleme deliği (3) ölçüm merkezinin üzerindedir. Burada gerekirse bir nesnenin merkezini veya sınırlarını işaretleyebilirsiniz.
Uyarı: Bir nesneyi işaretleme deliğinden (3) işaretledikten sonra (örn. bir kalemle) yeni bir ölçüm başlatmanız gerekir çünkü ölçüm kalemden etkilenebilir.
- İlgili hat gerilim iletiyor olmalıdır. Bu nedenle, akım tüketicilerini (örn. ışıklar, aletler) aradığınız akım hattına bağlayın. Akım hattında gerilim olduğundan emin olmak için, akım tüketiciyi açın.
- Akım hattının 50 ila 60 Hz arası sinyali ölçüm aletine ulaşmalıdır. Hattın, nemli duvarda (örn. nem > % 50), (örn. ısı yalıtımları gibi) metal içeren folyoların arkasında veya boş bir metal borunun içinde olması halinde, sinyal ölçüm aletine ulaşmaz ve hat bulunamaz.
- Ölçüm aleti iyi topraklanmış olmalıdır. Bunun için kavrama yüzeyini (8) (eldiven olmadan) sıkıca tutun. Zemine iyi temas ettiğinizden emin olun. Yalıtımlı ayakkabılar, merdivenler veya platformlar teması önleyebilir. Hattın taranabilmesi için zemin de topraklanmış olmalıdır.
- Akım hattının 50-60 Hz arası sinyali, hat üzerinde doğrudan çevreden daha güçlü olmalıdır. Duvar çok nemli veya zayıf topraklanmışsa, sinyal tüm duvarda eşit derecede güçlüdür. Bu durumda ölçme aleti, sinyalin bulunduğu çok geniş bir yüzeyi gösterir ancak hattı tam olarak tarayamaz.
Duvardan sinyal elde etmek için boştaki elinizi ölçüm aletinden 20−30 cm mesafede duvara tutmanız yardımcı olabilir. Ancak ölçüm işlemi sırasında serbest elin konumu değiştirilmemelidir.
- Çok fazlı elektrik kabloları (üç fazlı veya güçlü akım kabloları olarak da bilinirler) gerilimli kablo olarak taranamaz, çünkü farklı fazlardan gelen sinyaller birbirini söndürür. Çok fazlı elektrik kablolarını sığ derinliklerde ancak metal bir nesne olarak tarayabilirsiniz.
- Bazı fayanslar gibi iletken duvar yüzeyleri elektrik hatlarının görüntülenmemesine veya ışıklı halkanın (2) geniş bir alanda kırmızı renkte yanmasına neden olabilir.
- Düz elektrik kabloları (maksimum 2−3 cm derinliğe kadar) ayrıca metal bir nesne olarak da gösterilebilir. Ancak bu durum çok telli kablolar için geçerli değildir.
- Duvarlarda, tavanlarda veya zeminlerde delme, kesme veya frezeleme işlemlerine başlamadan önce akım tüketicilerini kapatın ve akım ileten tüm hatları akımsız hale getirin. Çalışmaya başlamadan önce her defasında yüzey altındaki nesnelerin gerilim altında bulunup bulunmadığını kontrol edin.
- Daha geniş nesneler, ışıklı halkanın (2) geniş bir alanda kırmızı parlamasıyla tanınabilir. Belirli koşullar altında, geniş nesneler tam olarak görüntülenmez.
- Duvarda delme, testereleme veya frezeleme işlemine başlamadan önce tehlikeler konusunda diğer bilgi kaynaklarına da başvurmanız gerekir. Ölçüm sonuçları çevresel etkilerden veya duvarın yapısından etkilenebileceğinden, sinyal sesi olmamasına ve ışık halkasının (2) yeşil yanmasına rağmen tehlike söz konusu olabilir.