Waterkoeling of stofafzuiging aansluiten
Als boorkronen voor nat of droog boren tijdens het boren onvoldoende worden gekoeld, kunnen de diamantsegmenten beschadigd worden of kan de boorkroon in het boorgat blokkeren. Let daarom bij nat boren op voldoende waterkoeling, bij droog boren op een functionerende stofafzuiging.
Bij het vergroten van een aanwezig boorgat moet dit zorgvuldig worden afgesloten om voldoende koeling van de boorkroon mogelijk te maken.
- Aangesloten slangen, afsluitkleppen of accessoires mogen het boren niet belemmeren.
Plaats de wateraansluitadapter (12) op de klauwkoppeling (6) en draai deze met de klok mee (naar rechts) tot aan de aanslag vast.
Draai de waterkraan (10) dicht. Sluit een watertoevoerleiding op het kraanaansluitstuk (11) aan. Watertoevoer is mogelijk uit een mobiel waterdrukreservoir (accessoire) of uit een stationaire wateraansluiting.
Om het bij het nat boren uit het boorgat komende water op te vangen, heeft u een watervangring en een alleszuiger nodig (beide accessoires).
De watervangring zie Accessoires/vervangingsonderdelen is bestemd voor het gebruik met de diamantboorstandaard GCR 180 en de diamantboormachine GDB 180 WE.
Snijd een opening voor de gewenste boordiameter in het afdichtingsdeksel.
Schuif de spanveer (33) tot aan de aanslag in de spleet tussen bodemplaat (25) en boorkolom (20). Let erop dat het afgeschuinde deel van de spanveer omlaag wijst.
Breng de watervangring in positie en leg de spanveer op de steunpunten bij de watervangring. (De lippen op de uiteinden van de spanveer dienen om de spanveer naar boven te trekken.)
Door de spankracht van de veer wordt de watervangring met zijn afdichting op de ondergrond gedrukt en verhindert samen met het vacuüm van de alleszuiger het lekken van water.
Stof van materialen zoals loodhoudende verf, enkele houtsoorten, mineralen en metaal kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Aanraking of inademing van stof kan leiden tot allergische reacties en/of luchtwegaandoeningen bij de gebruiker of personen die zich in de omgeving bevinden.
Bepaalde soorten stof, bijvoorbeeld van eiken- en beukenhout, gelden als kankerverwekkend, in het bijzonder in combinatie met additieven voor houtbehandeling (chromaat en houtbeschermingsmiddelen). Asbesthoudend materiaal mag alleen door gespecialiseerde vakmensen worden bewerkt.
- Gebruik indien mogelijk een voor het materiaal geschikte stofafzuiging.
- Zorg voor een goede ventilatie van de werkplek.
- Er wordt geadviseerd om een stofmasker met filterklasse P2 te dragen.
Neem de in uw land geldende voorschriften voor de te bewerken materialen in acht.
Plaats de afzuigadapter (13) op de klauwkoppeling (6) en draai deze met de klok mee (naar rechts) tot aan de aanslag vast.
Steek de afzuigslang (15) van een op dit systeem afgestemde en aanbevolen alleszuiger zie Accessoires/vervangingsonderdelen op de afzuigaansluiting (14).