Metallinkatkaisusahoja koskevia turvallisuusohjeita
- Käyttötarvikkeen nimelliskierrosnopeuden täytyy olla vähintään yhtä suuri kuin sähkötyökaluun merkitty maksimikierrosnopeus. Nimelliskierroslukua nopeammin pyörivät käyttötarvikkeet voivat murtua ja sinkoutua ympäriinsä.
- Käyttötarvikkeen ulkohalkaisijan ja vahvuuden täytyy olla kyseiselle sähkötyökalulle säädetyissä rajoissa. Väärän kokoisia käyttötarvikkeita ei pystytä suojaamaan ja hallitsemaan kunnolla.
- Käytä henkilönsuojaimia. Käytä käyttökohteen mukaan kasvojensuojainta, silmiensuojainta tai suojalaseja. Käytä tarvittaessa hengityssuojainta, kuulosuojaimia, työkäsineitä ja pieniltä hioma- tai työkappalesiruilta suojaavaa essua. Silmiensuojaimen täytyy pystyä suojaamaan silmiä erilaisissa töissä syntyviltä kipinöiltä ja epäpuhtauksilta. Hengityssuojaimen tai hengitysnaamarin täytyy suodattaa työssä syntyvät hiukkaset. Pitkäaikainen altistuminen voimakkaalle melulle voi aiheuttaa kuuroutumisen.
- Varmista, että sivulliset ovat turvallisella etäisyydellä työpisteestä. Kaikilla työpisteeseen tulevilla henkilöillä täytyy olla asiaankuuluvat henkilösuojaimet. Työkappaleen tai murtuneen käyttötarvikkeen palat saattavat sinkoutua kauas ja vahingoittaa ihmisiä myös varsinaisen työalueen ulkopuolella.
- Pidä verkkovirtajohto etäällä pyörivistä käyttötarvikkeista. Jos menetät laitteen hallinnan, verkkovirtajohto voi katketa tai tarttua käyttötarvikkeeseen. Silloin on vaara, että kätesi tai käsivartesi koskettaa pyörivää käyttötarviketta.
- Puhdista sähkötyökalun tuuletusreiät säännöllisin väliajoin. Moottorin tuuletin voi imeä pölyä rungon sisään, missä liialliset metallipölykertymät saattavat aiheuttaa sähköiskun.
- Älä käytä sähkötyökalua palonarkojen materiaalien läheisyydessä. Älä käytä sähkötyökalua, jos se on palonaralla pinnalla (esimerkiksi puupinnalla). Kipinät voivat sytyttää tämän tyyppiset materiaalit.
- Älä käytä käyttötarvikkeita, jotka vaativat nestemäisiä jäähdytysaineita. Veden tai muiden nestemäisten jäähdytysnesteiden käyttö voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun.
- Käytä valitsemasi sahanterän kanssa aina oikean kokoista/muotoista kiinnityslaippaa, jossa ei ole mitään vaurioita. Työkaluun soveltuvat laipat tukevat sahanterää ja auttavat estämään sahanterän murtumisen.
- Sahanterien ja laippojen täytyy sopia ehdottoman tarkasti sähkötyökalun karaan. Jos käyttötarvikkeet eivät sovi tarkasti sähkötyökalun karaan, ne pyörivät epätasaisesti, tärisevät voimakkaasti ja saattavat johtaa työkalun hallinnan menettämiseen.
- Älä käytä vaurioituneita sahanteriä. Tarkasta sahanterät ennen jokaista käyttökertaa säröjen ja murtumien varalta. Jos sähkötyökalu tai sahanterä putoaa lattialle, tarkasta sahanterä vaurioiden varalta tai vaihda se uuteen. Kun olet tarkastanut ja asentanut sahanterän, siirry kaikkien työpisteessä olevien henkilöiden kanssa pois sahanterän pyörintätason alueelta ja anna sähkötyökalun käydä minuutin ajan maksiminopeudella. Vaurioituneet sahanterät rikkoutuvat yleensä tämän testausjakson aikana.
Takapotku ja siihen liittyvät varoitukset
Takaisku on äkillinen reaktio, joka syntyy pyörivän sahanterän takertuessa ja jumittuessa. Takertuminen tai jumittuminen pysäyttää pyörivän käyttötarvikkeen yhtäkkiä. Tällöin katkaisuhiomakone tempautuu hallitsemattomasti ylöspäin käyttäjän suuntaan.
Jos sahanterä takertuu tai jumittuu työkappaleeseen, pintaan pureutuva teräreuna saattaa jäädä kiinni työkappaleeseen ja aiheuttaa takaiskun tai terän tempautumisen irti työkappaleesta. Tällöin sahanterä saattaa myös murtua.
Takaisku johtuu sähkötyökalun käyttötarkoituksen vastaisesta tai virheellisestä käytöstä. Sen voi estää sopivilla varotoimenpiteillä, jotka on selostettu jäljempänä.
- Pidä sähkötyökalu tukevassa otteessa ja työskentele sellaisessa asennossa, jossa pystyt hallitsemaan takapotkuvoimia. Laitteen käyttäjä pystyy hallitsemaan ylöspäin suuntautuvia takapotkuvoimia, kun asiaankuuluvia varotoimenpiteitä noudatetaan.
- Älä oleskele pyörivän sahanterän edessä tai takana. Takaiskutilanteessa katkaisuhiomakone tempautuu ylöspäin käyttäjän suuntaan.
- Älä käytä ketjuterää, puusahanterää tai segmentoitua timanttilaikkaa, jonka hammasväli on yli 10 mm. Tällaiset käyttötarvikkeet aiheuttavat usein takaiskun tai sähkötyökalun hallinnan menettämisen.
- Vältä sahanterän jumittumista ja työkalun liian voimakasta painamisvoimaa. Älä käytä liian suurta sahaussyvyyttä. Sahanterän ylikuormittaminen lisää terään kohdistuvaa rasitusta ja saattaa johtaa terän kallistumiseen tai jumittumiseen sahausurassa. Tällöin syntyy takaiskun ja sahanterän murtumisen vaara.
- Jos sahanterä jumittuu tai keskeytät työskentelyn, sammuta sähkötyökalu ja pidä katkaisuhiomakonetta tasaisesti paikallaan, kunnes sahanterä on pysähtynyt. Älä missään tapauksessa yritä vetää pyörivää sahanterää sahausurasta, koska se voi aiheuttaa takaiskun. Etsi ja poista jumittumisen aiheuttaja.
- Älä käynnistä sähkötyökalua uudelleen, jos se on edelleen työkappaleessa. Anna sahanterän kiihtyä ensin huippunopeuteen, ennen kuin alat varovasti jälleen sahaamaan. Muuten sahanterä saattaa takertua kiinni, tempautua irti työkappaleesta tai aiheuttaa takaiskun.
- Tue suuret työkappaleet, jotta sahanterä ei jumitu ja aiheuta takaiskua. Suuret työkappaleet voivat taipua oman painonsa takia. Työkappale tulee tukea sahanterän molemmilta puolilta. Sekä sahauran läheltä että myös työkappaleen reunojen kohdalta.
- Kiinnitä työkappale mahdollisuuksien mukaan puristimilla. Jos pidät työkappaletta paikallaan kädellä, pidä kättä molemmilla puolilla aina vähintään 100 mm:n turvaetäisyydellä sahanterästä. Älä leikkaa sahalla sellaisia paloja, jotka ovat niin pieniä, ettei niitä voi pitää turvallisesti paikallaan puristimella tai kädellä. Jos pidät kättä liian lähellä sahanterää, tämä lisää loukkaantumisriskiä terän kosketusvaaran takia.
- Työkappale täytyy pitää kunnolla paikallaan puristimilla tai painamalla työkappaletta kädellä ohjainta ja pöytää vasten. Älä missään tapauksessa syötä työkappaletta terään äläkä sahaa vapaakätisesti. Kiinnittämättömät tai liikkuvat työkappaleet voivat sinkoutua suurella nopeudella ympäriinsä ja aiheuttaa vammoja.
- Sahaa työntävällä liikkeellä työkappaleen lävitse. Älä sahaa vetävällä liikkeellä työkappaleen lävitse. Sahauksen tekemiseksi nosta sahan pää ja vedä se työkappaleen yli sahaamatta, käynnistä moottori, paina sahan pää alas ja sahaa työntävällä liikkeellä työkappaleen lävitse. Jos sahaat vetävällä liikkeellä, sahaterä voi ponnahtaa työkappaleen päälle ja singota teräosan koneen käyttäjää päin.
- Älä missään tapauksessa pidä kättä aiotulla sahauslinjalla sahanterän edessä tai takana. Työkappaleen paikallaan pitäminen ristiotteella (ts. työkappaletta painetaan sahanterän oikealla puolella vasemmalla kädellä ja sama toisinpäin) on erittäin vaarallista.
- Älä koske rajoittimen taustapuolta sahanterän pyöriessä. Pidä aina vähintään 100 mm:n turvaetäisyys käden ja pyörivän sahanterän välillä (koskee sahanterän molempia puolia). Vakavien vammojen vaara, koska käsi voi olla huomaamatta liian lähellä pyörivää sahanterää.
- Tarkista työkappale ennen sahausta. Jos työkappale on kaareva tai käyrä, kiinnitä se paikalleen niin, että kupera puoli on ohjainta vasten. Varmista aina, ettei sahauslinjan kohdalla ole rakoa työkappaleen, ohjaimen ja pöydän välissä. Taipuneet tai kaarevat työkappaleet voivat kiertyä tai siirtyä paikaltaan ja aiheuttaa sahauksen yhteydessä sahanterän juuttumisen. Työkappaleessa ei saa olla nauloja tai muita vieraita esineitä.
- Ota sähkötyökalu käyttöön vasta sen jälkeen kun olet ottanut kaikki työkalut pois pöydältä; pöydällä saa olla vain työkappale. Pyörivää sahanterää koskettavat pienet hukkapalat tms. kappaleet saattavat sinkoutua suurella nopeudella ympäriinsä.
- Sahaa vain yksi työkappale kerrallaan. Päällekkäin pinottuja työkappaleita ei pystytä pitämään kunnolla paikoillaan ja ne voivat juuttua terään tai siirtyä paikaltaan sahauksen aikana.
- Varmista, että sähkötyökalu on tasaisella ja tukevalla työtasolla, ennen kuin otat sen käyttöön. Tasainen ja tukeva työtaso vähentää sähkötyökalun kaatumisvaaraa.
- Suunnittele työt huolellisesti. Varmista aina vaihtaessasi kaltevuuden tai jiirikulman asetusta, että säädettävä ohjain on asetettu oikein paikalleen työkappaleen tueksi eikä pysty koskettamaan terää tai suojuksia. Kun työkalu on ”POIS PÄÄLTÄ” ja pöydällä ei ole työkappaletta, käy sahanterällä koko sahauslinja läpi varmistaaksesi, ettei terä voi koskettaa suojusta eikä sahata ohjainta.
- Jos työkappaleet ovat työtasoa leveämpiä tai pitempiä, tue ne sopivalla tuilla, esim. pöydän pidennysosilla tai sahapukeilla. Sähkötyökalun pöytää pidemmät tai leveämmät työkappaleet saattavat keikahtaa alaspäin, jos niitä ei ole tuettu kunnolla. Jos katkaistu metallipala tai työkappale keikahtaa alaspäin, alasuojus saattaa nousta ylös tai pyörivä terä voi singota kappaleen hallitsemattomasti mihin tahansa suuntaan.
- Älä käytä apuria korvaamaan pöydän jatko-osaa tai lisätukea. Työkappaleen huono tuenta voi aiheuttaa terän jumittumisen tai työkappaleen liikkumisen sahauksen aikana. Tällöin työkappale voi vetää sinut tai apurisi pyörivää terää vasten.
- Sahattava pala ei saa juuttua tai puristua millään tavalla pyörivää terää vasten. Jos käytät esimerkiksi pitkittäisrajoittimia, sahattava pala voi kiilautua terään vasten ja sinkoutua suurella voimalla ympäriinsä.
- Käytä pyöreiden materiaalien (esimerkiksi tangot tai putket) tuentaan aina sopivaa kiinnitintä tai pidintä. Tangot vierivät herkästi pois paikaltaan sahauksen yhteydessä. Tällöin terä voi haukata ja vetää työkappaleen ja kätesi terää vasten.
- Anna terän kiihtyä huippunopeuteen ennen kuin ohjaat sen työkappaleeseen. Tämä vähentää työkappaleen sinkoutumisvaaraa.
- Jos työkappale tai terä jumittuu, sammuta sähkötyökalu. Odota, kunnes kaikki liikkuvat osat ovat pysähtyneet. Vedä pistotulppa irti pistorasiasta ja/tai irrota akku. Irrota tämän jälkeen jumittunut materiaali. Jos jatkat tällaisen jumittuman yhteydessä sahaamista, saatat menettää työkalun hallinnan tai sähkötyökalu voi vioittua.
- Sahauksen jälkeen vapauta käyttökytkin, pidä sahan pää alhaalla ja odota, että terä pysähtyy, ennen kuin poistat sahatun palan. Käden pitäminen vähitellen pysähtyvän terän lähellä on vaarallista.
- Pidä tukevasti kahvasta kiinni, kun teet osittaisen sahauksen, tai kun vapautat käyttökytkimen ennen kuin sahan pää on täydellisesti ala-asennossaan. Sahauksen keskeytyksen myötä sahan pää saattaa painua äkillisesti alaspäin. Tämä aiheuttaa tapaturmavaaran.
- Älä missään tapauksessa poista hukkapaloja yms. roskia työstöalueelta, kun sähkötyökalu on käynnissä. Ohjaa laitteen käyttövarsi aina ensin lepoasentoon ja sammuta sähkötyökalu.
- Älä kosketa työn jälkeen sahanterää ennen kuin se on jäähtynyt. Sahanterä kuumenee voimakkaasti sahaustyössä.
- Pidä työpiste siistinä. Pölyseokset ovat erityisen vaarallisia. Kevytmetallipöly saattaa syttyä palamaan tai räjähtää.
- Älä käytä runsasseosteisesta pikateräksestä (HSS-teräs) valmistettuja sahanteriä. Sellaiset sahanterät saattavat murtua herkästi.
- Tarkista sähköjohto säännöllisin väliajoin ja anna viallisen sähköjohdon korjaustyö vain valtuutetun Bosch-huollon tehtäväksi. Vaihda jatkojohto, jos se on vaurioitunut. Näin varmistat sähkötyökalun turvallisuuden.
- Älä käytä tylsiä, säröisiä, taipuneita tai vaurioituneita sahanteriä. Jos sahanterän hampaat ovat tylsiä tai vääntyneitä, ne sahaavat liian kapean sahausuran, mikä lisää kitkaa, jumittaa sahanterän ja johtaa takaiskuun.
- Käytä aina teriä, joiden laikkareikä on oikean kokoinen ja muotoinen (vinoneliö tai pyöreä). Jos terät eivät ole yhteensopivia sahan kiinnityskohdan kanssa, ne pyörivät epätasaisesti ja johtavat hallinnan menettämiseen.
- Varmista, että suojus toimii asianmukaisesti ja pystyy liikkumaan esteettömästi. Älä missään tapauksessa lukitse suojusta avattuun asentoon.
- Pidä lattia puhtaana metallilastuista ja materiaaliroskista. Voit liukastua tai kompastua niihin.
- Sähkötyökalun käytön aikana työtasolla ei saa olla säätötyökaluja, metallilastuja, yms., vaan ainoastaan työkappale. Pienet metallipalat yms. esineet, jotka pääsevät kosketuksiin pyörivän sahanterän kanssa, saattavat sinkoutua suurella nopeudella käyttäjää kohti.
- Älä poistu työkalun luota ennen kuin se on pysähtynyt. Edelleen pyörivät käyttötarvikkeet voivat aiheuttaa tapaturmia.
- Ohjaa sähkötyökalu työkappaleeseen vain sahan käydessä. Muuten syntyy takaiskuvaara, jos sahanterä jumittuu työkappaleeseen.
- Älä missään tapauksessa seiso sähkötyökalun päällä. Vakavien vammojen vaara, jos sähkötyökalu kaatuu tai kosketat vahingossa sahanterää.
- Käytä sähkötyökalua vain kuivaleikkaukseen. Veden pääsy sähkötyökalun sisään aiheuttaa sähköiskuvaaran.
- Älä missään tapauksessa peitä tai poista sähkötyökalussa olevia varoituskilpiä.
- Sähkötyökalu toimitetaan laser-varoituskilven kanssa (katso taulukko "Symbolit ja niiden merkitys").
Älä suuntaa lasersädettä ihmisiin tai eläimiin äläkä katso sinua kohti näkyvään tai heijastuneeseen lasersäteeseen. Lasersäde voi aiheuttaa häikäistymistä, onnettomuuksia tai silmävaurioita. |
- Älä tee mitään muutoksia laserlaitteistoon. Tässä käyttöohjekirjassa kuvattujen säätömahdollisuuksien käyttö on turvallista.
- Älä käytä lasertarkkailulaseja (lisätarvike) suojalaseina. Lasertarkkailulasit helpottavat lasersäteen havaitsemista; ne eivät kuitenkaan suojaa lasersäteilyltä.
- Älä käytä lasertarkkailulaseja (lisätarvike) aurinkolaseina tai tieliikenteessä. Lasertarkkailulasit eivät tarjoa sataprosenttista UV-suojausta ja ne heikentävät värien tunnistamista.
- Varoitus – vaarallisen säteilyaltistuksen vaara, jos käytät muita kuin tässä mainittuja käyttö- tai säätölaitteita tai menetelmiä.
- Älä vaihda sisäänrakennettua laseria toisentyyppiseen laseriin. Laser, joka ei sovi tähän sähkötyökaluun, saattaa aiheuttaa vaaraa ihmisille.