Punerea în funcţiune

GOF 1250 LCE: După realizarea alimentării cu energie electrică, inelul luminiscent (3) este aprins continuu, pentru iluminarea suprafaţei piesei de prelucrat.

Introdu bateria vezi Înlocuirea bateriei (GOF 1250 LCE) (consultă imaginea M). La unele variante de execuţie bateria este deja introdusă. Scoate sigiliul de pe baterie, pentru a o activa.

Setează cu tasta (17) unitatea de măsură dorită.

Cu ajutorul rozetei de reglare a preselectării turaţiei (28) poţi preselecta turaţia dorită chiar şi în timpul funcţionării.

1–2

Turaţie joasă

3–4

Turaţie medie

5–6

Turaţie înaltă

Valorile prezentate în tabel sunt valori orientative. Turaţia necesară depinde de material şi de condiţiile de lucru, putând fi determinată printr-o probă practică.

Material

Diametrul dispozitivului de frezare [mm]

Poziţie rozetă de reglare

Lemn de esenţă tare (fag)

4–10
12–20
22–40

5–6
3–4
1–2

Lemn de esenţă moale (pin)

4–10
12–20
22–40

5–6
3–6
1–3

Plăci din PAL

4–10
12–20
22–40

3–6
2–4
1–3

Materiale plastice

4–15
16–40

2–3
1–2

Aluminiu

4–15
16–40

1–2
1

După un timp de lucru mai îndelungat cu o turaţie redusă, trebuie să laşi scula electrică să funcţioneze în gol la turaţie maximă timp de aproximativ 3 minute, pentru a se răci.

Înainte de conectare, reglează adâncimea de frezare.

Pentru conectarea sculei electrice, apasă comutatorul de pornire/oprire (29) şi menţine-l apăsat.

Pentru fixarea comutatorului de pornire/oprire apăsat (29), apasă tasta de fixare (2).

Pentru deconectarea sculei electrice, eliberează comutatorul de pornire/oprire (29), respectiv, dacă acesta este blocat cu tasta de fixare (2), apasă scurt comutatorul de pornire/oprire (29), iar apoi eliberează-l.

Sistemul electronic constant menţine turaţia aproape constantă la funcţionarea în gol şi sub sarcină, asigurând un randament uniform de lucru.

Dispozitivul electronic de pornire lentă limitează cuplul motor în momentul pornirii, prelungind astfel durata de viaţă utilă a motorului.

Protecţia la suprasarcină împiedică, în caz de suprasolicitare extremă, un consum prea mare de energie electrică. Aceasta poate duce la scăderea turaţiei motorului şi a puterii utile, în caz extrem ajungându-se până la oprirea motorului.

După scoaterea din sarcină a sculei electrice, motorul revine imediat la turaţia de lucru, respectiv reporneşte imediat.

Protecţia împotriva repornirii previne pornirea necontrolată a sculei electrice după producerea unei pene de curent.

Pentru repunerea în funcţiune a sculei electrice, adu comutatorul de pornire/oprire (29) în poziţia de oprire şi reporneşte scula electrică.

Revenirea în poziţia iniţială a pârghiei de deblocare (23) are loc automat în momentul eliberării ei. Pentru o forţă de reţinere mai bună, pârghia de deblocare (23) trebuie trasă înapoi, până la opritor. Dacă este necesar, forţa de reţinere poate fi reajustată. Introdu în acest scop o cheie hexagonală (4 mm) în orificiul din mâner. Pentru mărirea forţei de reţinere, roteşte cheia hexagonală în sens orar, pentru reducerea forţei de reţinere, roteşte-o în sens antiorar.