Çalışırken dikkat edilecek hususlar
- Frezeleri çarpma ve darbelere karşı koruyun.
Paralellik mesnedi olmadan kenar veya kalıp frezeleme işleminde frezenin bir kılavuz pim veya bir rulmanla donatılmış olması gerekir.
Çalışır durumdaki elektrikli el aletini yan taraftan kılavuz pim veya rulman işlenecek iş parçası kenarına dayanıncaya kadar iş parçasına yönlendirin.
Elektrikli el aletini iş parçası kenarı boyunca hareket ettirin. Bu sırada dik açılı oturmaya dikkat edin. Aşırı bastırma kuvveti iş parçasının kenarında hasara neden olabilir.
Kenara paralel kesme işlemi için bir paralellik mesnedi (19) takabilirsiniz.
Paralellik mesnedini (19) freze gövdesine (2) tırtıllı vidayla (18) sabitleyin.
Paralellik mesnedindeki (20) kelebek vida ile istediğiniz dayanma derinliğini ayarlayın.
Çalışır durumdaki elektrikli el aletini paralellik mesnedine eşit ve yandan uyguladığınız bastırma kuvveti iş parçası kenarı boyunca hareket ettirin.
Boylamasına durdurma noktası (21), kılavuz muylusu veya bilye yatağı olmayan frezelerle kenarları frezelemek için kullanılır.
Boylamasına durdurma noktasını ilgili freze gövdesine (2) somunla (18) sabitleyin.
Elektrikli el aletini eşit bir ilerleme ile iş parçasının kenarı boyunca yönlendirin.
Yanal mesafe: Talaş kaldırma miktarını değiştirmek için, iş parçası ile kayar makara (24) arasındaki yanal mesafeyi boylamasına durdurma noktasında (21) ayarlayabilirsiniz.
Kelebek vidayı (22) sökün, kelebek vidayı (23) çevirerek istediğiniz yanal mesafeyi ayarlayın ve kelebek vidayı (22) tekrar sıkın.
Yükseklik: Kullanılan frezeye ve işlenecek iş parçasının kalınlığına bağlı olarak, boylamasına durdurma noktasının dikey hizalamasını ayarlayın.
Boylamasına durdurma noktasındaki somunu (18) gevşetin, boylamasına durdurma noktasını istenen konuma itin ve vidayı tekrar sıkın.
Açılı freze gövdesi (25) ulaşılması zor yerlerde lamine kenarların aynı hizada frezelenmesi, özel açıların frezelenmesi ve kenarların pahlanması için özellikle uygundur.
Açılı freze gövdesiyle kenar frezeleme işlemleri için frezenin bir kılavuz pim veya bir bilye yatakla donatılmış olması gerekir.
Açılı freze gövdesini monte etmek için, ilgili bölümdeki çalışma adımlarını izleyin Bakınız Freze sepetinin monte edilmesi (bkz. resimler E-F).
Hassas açılar elde etmek için, açılı freze gövdesinde (25) 7,5° aralıklarla mandallar bulunur. Ayar aralığının bütünü (45° öne doğru ve 30° arkaya doğru olmak üzere) 75° olarak belirlenmiştir.
Her iki kelebek vidayı (26) gevşetin.
Ölçeklendirmenin (27) yardımıyla istenen açıyı ayarlayın ve kelebek vidaları (26) tekrar sıkın.
Daldırma ünitesi (28) ile oluklar, kenarlar, profiller ve uzun delikler sağlam bir destekle frezelenebilir.
Sıkma kolunu (35) ilgili daldırma ünitesinde (28) gevşetin. Tahrik ünitesindeki (1) ve daldırma ünitesindeki (28) çift okları hizalayın. Tahrik ünitesini dayanak noktasına kadar daldırma ünitesine itin. Tahrik ünitesini dayanak noktasına kadar saat yönünde çevirin ve sıkma kolunu (35) kapatın.
Tahrik ünitesini (1) indirmek için çıkarma kolunu (36) gevşetin ve istediğiniz derinliğe ulaşana kadar aşağı doğru itin. Boşa alma kolunu (36) serbest bırakın.
Kanal frezeleme için toz emme sistemini (37) veya kenar frezeleme için toz emme sistemini (38) monte edin.
Kopyalama birimi (29), yuvarlak taban levhasıyla (7) erişilemeyen dar alanlarda frezeleme yapmak için tasarlanmıştır (örneğin dikey yüzeylere yakın frezeleme).
Penseti (15) ilgili tahrik ünitesinden (1) çıkarın ve tahrik dişlisini (39) takın. Tahrik ünitesini (1) ilgili kopyalama birimine (29) yerleştirin. Kayışı tahrik kasnağının üzerine yerleştirmek için, kopyalama biriminin taban levhasındaki deliğe (40) bir tornavida sokun.
Frezeyi ilgili Bakınız Frezenin takılması (Bakınız: Resimler C–D) bölümüne göre yerleştirin. Mil kilitleme düğmesine (41) ilgili kopyalama biriminde (29) basın ve başlık somununu (6) sıkın.
Yataklanmamış uçlarla kenarları frezelerken, makara/burç kılavuzu (42) ilgili ofset biriminde (29) kullanılır. Makara/burç kılavuzunu (42) 2 vidayla sabitleyin. Kaldırılan malzemenin genişliği, frezenin önü ile makaranın/burcun ön tarafı arasındaki ayarlanan mesafeye göre belirlenir.
Kopyalama kovanı (43) yardımı ile örneklerin (modellerin) veya şablonların kenarlarını iş parçasına aktarabilirsiniz.
Şablonun veya örneğin kalınlığına uygun kopyalama kovanı seçin. Kopyalama kovanının çıkıntı yapması nedeniyle şablonun en azından 8 mm kalınlığında olması gerekir.
Kopyalama kovanları ile frezeleme yaparken yalnızca kopyalama kovanının iç çapından 2 mm daha küçük olan frezeleri kullanın.
Kopyalama kovanının adaptörünü (44) ilgili taban levhasına (7) yerleştirin. Adaptörün altındaki iki deliği (44) taban levhasındaki deliklerle (7) hizalayın. Adaptörü (44) birlikte verilen vidalarla sabitleyin.
Taban levhası (7) fabrikada merkezlenmiştir. Bu sayede freze, taban levhasının ve kopyalama kovanının (43) ortasına konumlandırılmıştır. Taban levhasını veya kopyalama kovanını mümkün olduğu kadar doğru bir şekilde merkezlemek için, opsiyonel bir merkezleme tertibatı kullanın.
Adaptörü (44) ve kopyalama kovanını (43) monte edin. Taban levhasındaki (7) 4 vidayı gevşetin. Merkezleme pimini (45) taban levhasından geçirerek pensete (15) doğru itin ve başlık somunu (6) ile sabitleyin. Merkezleme pimini hafifçe taban levhasına veya kopyalama kovanına bastırın. Taban levhasındaki vidaları (7) tekrar sıkın. Merkezleme pimini (45) çıkarın.
Merkezleme konisi (46), taban levhasını veya geniş kopyalama kovanlarını ortalamak için kullanılabilir.
Tahrik ünitesinin (1) artık freze gövdesinde (2) sıkıca oturmaması halinde, sıkma kolunun (10) sıkma kuvvetini yeniden ayarlamanız gerekir.
- Sıkma kolunu (10) açın.
- Somunu (31) bir çatal anahtar (8 mm) ile saat yönünde yaklaşık. 45° döndürün.
- Sıkma kolunu tekrar kapatın.
- Tahrik ünitesinin (1) emniyetli bir şekilde gerilmiş olup olmadığını kontrol edin. Somunu (31) çok fazla sıkmayın.