Instrucţiuni de lucru

  • Nu întrebuinţaţi niciodată discuri de tăiere pentru degroşare.

Cu un unghi de atac de 30° până la 40° veţi obţine cele mai bune rezultate la degroşare. Deplasaţi înainte şi înapoi scula electrică, apăsând-o moderat. Astfel piesa de lucru nu se va înfierbânta prea tare, nu se va păta şi nu vor se vor forma crestături pe aceasta.

  • În timpul şlefuirii cu discul de şlefuire în evantai, utilizează întotdeauna capacul de protecţie la şlefuire (10).

Cu discul de şlefuire în evantai (accesoriu) puteţi prelucra, de asemenea, suprafeţe şi profiluri curbate. Discurile de şlefuire în evantai au o durată de viaţă utilă considerabil mai lungă, un nivel mai de zgomot mai scăzut şi temperaturi de şlefuire mai reduse decât discurile de şlefuire clasice.

  • Pentru lucrul cu discul-suport din cauciuc (19) montaţi întotdeauna apărătoarea de mână (18).

Şlefuirea cu discul de şlefuire poate fi efectuată fără capacul de protecţie.

Ordinea operaţiilor de montaj este redată la pagina grafică.

  • În timpul perierii cu perii disc, utilizează întotdeauna capacul de protecţie la şlefuire (10). Perierea cu perii oală/perii conice poate fi efectuată fără capacul de protecţie.
  • Pentru lucrul cu peria oală sau peria conică, montează întotdeauna apărătoarea de mână (18).
  • Firele periilor disc se pot prinde de capacul de protecţie şi se pot rupe dacă sunt depăşite dimensiunile maxime admise ale periilor disc.

Ordinea operaţiilor de montaj este redată la pagina grafică.

  • La tăierea cu mijloace abrazive cu strat de diamant, folosiţi întotdeauna apărătoarea de protecţie pentru tăiere (11).

La tăiere, lucraţi cu avans moderat, adaptat la materialul de prelucrat. Nu apăsaţi discul de tăiere, nu-l înclinaţi şi nu-l faceţi să oscileze.

Nu frânaţi prin contrapresare laterală discurile de tăiere care se mai mişcă încă din inerţie.

Scula electrică trebuie condusă întotdeauna în contrasens. În caz contrar există pericolul ca aceasta să fie împinsă afara din tăietură în mod necontrolat.

La tăierea profilelor şi ţevilor pătrate cel mai bine începeţi tăierea din locul cu secţiunea cea mai mică.

  • La tăierea pietrei trebuie asigurată aspirarea corespunzătoare a prafului rezultat.
  • Purtaţi mască de protecţie împotriva prafului.
  • Scula electrică poate fi folosită numai pentru tăiere/şlefuire uscată.

Pentru tăierea pietrei este recomandată utilizarea unui disc diamantat.

În cazul utilizării apărătoarei de aspirare pentru tăiere, cu sanie de ghidare (25), aspiratorul trebuie să fie autorizat pentru aspirarea prafului de piatră. Bosch oferă aspiratoare adecvate.

Porniţi scula electrică şi aşezaţi-o cu partea frontală a saniei de ghidare pe piesa de lucru. Împingeţi scula electrică cu avans moderat, adaptat la materialul de prelucrat.

La tăierea materialelor deosebit de dure, precum betonul cu un conţinut ridicat de pietriş, discul diamant se poate încălzi excesiv şi suferi astfel deteriorări. O coroană de scântei care înconjoară discul diamantat indică clar acest lucru.

Întrerupeţi în acest caz procesul de tăiere şi lăsaţi pentru scurt timp discul diamantat să se rotească în gol la turaţie maximă, pentru a se răci.

Scăderea perceptibilă a avansului de lucru şi o coroană de scântei care înconjoară discul diamantat reprezintă semne ale tocirii acestuia. Îl puteţi reascuţi prin tăieri scurte în material abraziv, de exemplu, în gresie calcaroasă.

  • Când tai materiale precum plastic, materiale compozite etc. cu discuri de tăiere lipite sau cu discuri de tăiere Carbide Multi Wheel, utilizează întotdeauna capacul de protecţie la tăiere (11). Prin utilizarea apărătorii de aspirare cu sanie de ghidare (25) se asigură o mai bună aspirare a prafului.

  • Utilizează numai carote diamantate uscate.
  • Pentru lucrul cu carote diamantate, montează întotdeauna apărătoarea de mână (18).

Nu aşeza carotele diamantate paralel pe piesa de prelucrat. Coboară scula în poziţie oblică în piesa de prelucrat şi utilizează mişcări circulare. Astfel obţii o răcire optimă şi o durabilitate mai mare a carotelor diamantate.

Fantele din pereţii portanţi sunt supuse reglementărilor specifice ţării de utilizare. Aceste prescripţii trebuie neapărat respectate. Înainte de începerea lucrului, consultaţi specialistul responsabil în statica clădirilor, arhitectul sau conducerea şantierului.