Verificarea preciziei aparatului de măsură
Următoarele lucrări trebuie executate numai de către persoane bine instruite şi calificate. Trebuie cunoscute prevederile legale privind efectuarea verificării preciziei sau calibrării unui aparat de măsură.
Cea mai mare influenţă o exercită temperatura ambiantă. În special diferenţele de temperatură plecând de la sol în sus pot devia fasciculul laser.
Pentru a minimiza influenţele termice cauzate de căldura care se ridică de pe podea, este recomandat ca aparatul de măsură să fie utilizat pe un stativ. În afară de aceasta, aşază, pe cât posibil, aparatul de măsură în centrul suprafeţei de lucru.
În afară de influenţele exterioare, şi influenţele specifice aparatului (de exemplu, căderi sau şocuri puternice) pot duce la abateri. De aceea, înainte de a începe lucrul, verificaţi precizia de nivelare.
Dacă aparatul de măsură depăşeşte abaterea maximă în timpul oricăreia dintre următoarele încercări de testare, realizează calibrarea vezi Calibrarea aparatului de măsură sau solicită verificarea aparatului de măsură la un centru de asistenţă tehnică Bosch.
Pentru un rezultat fiabil şi precis, este recomandată verificarea preciziei de nivelare pe un tronson de măsurare liber de 30 m pe o suprafaţă fermă în faţa unui perete. Efectuează un proces complet de măsurare pentru ambele axe.
- Montează aparatul de măsură în poziţie orizontală la o distanţă de 30 m faţă de perete pe un stativ sau aşază-l pe o suprafaţă solidă şi plană. Conectează aparatul de măsură.
- După finalizarea nivelării, marchează pe perete centrul fasciculului laser (punctul Ⅰ).
- Roteşte aparatul de măsură la 180°, fără a modifica înălţimea acestuia. Lasă-l să se echilibreze şi marchează pe perete centrul fasciculului laser (punctul Ⅱ). Ai grijă ca punctul Ⅱ să fie vertical deasupra, respectiv dedesubtul punctului Ⅰ.
Repetă procesul de măsurare pentru cealaltă axă. Pentru aceasta, înainte de a începe procesul de măsurare, roteşte aparatul de măsură la 90°.
Pe tronsonul de măsurare de 30 m, abaterea maximă admisă este de ±1,5 mm. Prin urmare, diferenţa d dintre punctele Ⅰ şi Ⅱ poate fi de maximum 3 mm pentru fiecare dintre cele două procese de măsurare.
Pentru verificare este necesar un tronson de măsurare liber pe un suport ferm în faţa unui perete cu înălţimea de 10 m. Fixează un fir cu plumb pe perete.
- Aşază aparatul de măsură în poziţie verticală pe o suprafaţă solidă şi plană. Conectează aparatul de măsură şi aşteaptă ca acesta să se niveleze.
- Aliniază aparatul de măsură astfel încât fasciculul laser să atingă firul cu plumb în capătul de sus, exact în mijlocul acestuia. Diferenţa d dintre fasciculul laser şi firul cu plumb din capătul inferior al firului reprezintă abaterea pe verticală a aparatului de măsură.
Pentru un tronson de măsurare cu înălţimea de 10 m, abaterea maximă admisă este de ±1 mm. În consecinţă, diferenţa d poate fi de maximum 1 mm.