Kevytbetoniharkkojen sahanterän erityiset turvallisuusohjeet
- Pidä kaikki kehonosat loitolla sahaketjusta, kun saha on käynnissä. Varmista ennen sahan käynnistämistä, ettei sahaketju kosketa mihinkään. Hetkenkin huolimattomuus sähkötyökalun käytön aikana voi johtaa vaatteiden tai kehonosien takertumiseen sahaketjuun.
- Pidä sähkötyökalusta aina kiinni oikealla kädellä takakahvasta ja vasemmalla kädellä etukahvasta. Sähkötyökalun pitäminen ylösalaisessa työasennossa lisää loukkaantumisvaaraa, joten sitä ei saa käyttää.
- Pidä sähkötyökalusta kiinni vain sen eristetyistä kahvapinnoista, koska sahaketju saattaa koskettaa piilossa olevia sähköjohtoja tai omaa virtajohtoaan. Sahaketjun kosketus jännitteiseen johtoon voi tehdä myös laitteen metalliosat jännitteisiksi ja johtaa sähköiskuun.
- Käytä suojalaseja ja hengityssuojainta. Suosittelemme käyttämään myös kuuloa, päätä, käsiä, jalkoja ja jalkateriä suojaavia turvavarusteita. Sopiva suojavaatetus vähentää ympäriinsä sinkoutuvien sirujen ja sahaketjun tahattoman kosketuksen aiheuttamaa loukkaantumisvaaraa.
- Älä käytä sähkötyökalua tikkailla, katolla tai epävakaalla alustalla. Sähkötyökalun käyttäminen tällä tavalla voi johtaa vakavaan loukkaantumiseen.
- Työskentele aina tukevassa asennossa ja käytä sähkötyökalua vain, kun seisot vakaalla, turvallisella ja tasaisella alustalla. Liukkaat ja epävakaat pinnat voivat aiheuttaa tasapainon tai sähkötyökalun hallinnan menetyksen.
- Kanna sähkötyökalua etukahvasta, moottori sammutettuna ja sahaketjun osoittaessa eteenpäin. Asenna aina suojus, kun kuljetat tai säilytät sähkötyökalua. Sähkötyökalun huolellinen käsittely vähentää tahattoman kosketuksen todennäköisyyttä käynnissä olevaan sahaketjuun.
- Noudata ketjun kiristysohjeita sekä laipan ja ketjun vaihto-ohjeita. Väärin kiristetty ketju voi katketa sekä lisätä takaiskuvaaraa.
- Sahaa vain kevytbetoniin. Älä käytä sähkötyökalua määräystenvastaisiin töihin. Esimerkki: älä käytä sähkötyökalua metallin, muovin, tiiliseinän, maan, jään tai puun sahaustöihin. Sähkötyökalun käyttäminen määräystenvastaisiin töihin voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin.
- Noudata kaikkia asiaankuuluvia ohjeita sähkötyökalun säilytyksessä, huollossa ja kertyneiden purujen poistossa. Varmista, että käynnistyskytkin on kytketty pois päältä ja pistotulppa on irrotettu pistorasiasta. Sähkötyökalun odottamaton käynnistyminen purujen poistamisen tai huollon aikana voi johtaa vakavaan loukkaantumiseen.
- Takaiskun syyt ja estäminen:
– Takaisku voi tapahtua, kun laipan kärki koskettaa jotakin esinettä.
– Kosketus esteeseen laipan kärjellä voi tietyissä tapauksissa johtaa odottamattomaan takaiskuun, jolloin laippa tempautuu ylöspäin ja käyttäjää kohti.
– Sahaketjun jumittuminen ohjaushahlon yläreunaan voi kiskaista laipan yhtäkkiä käyttäjän suuntaan.
– Mikä tahansa näistä reaktioista voi aiheuttaa sähkötyökalun hallinnan menettämisen ja vakavan loukkaantumisen. Älä luota pelkästään sähkötyökalun sisäänrakennettuihin varolaitteisiin. Sähkötyökalun käyttäjänä sinun tulee tehdä erilaisia varotoimia välttääksesi onnettomuudet ja tapaturmat.
Takaisku johtuu sähkötyökalun käyttötarkoituksen vastaisesta tai virheellisestä käytöstä. Sen voi estää sopivilla varotoimenpiteillä, jotka on selostettu jäljempänä:
- Pitele sähkötyökalua molemmin käsin niin, että peukalot ja sormet ovat sähkötyökalun kahvojen ympärillä. Pidä keho ja käsivarret sellaisessa asennossa, jossa ne kestävät takaiskuvoimia. Sopivilla varotoimenpiteillä työkalun käyttäjä pystyy hallitsemaan takaiskuvoimia. Älä missään tapauksessa päästä irti sähkötyökalusta.
- Vältä epänormaalia työskentelyasentoa äläkä sahaa hartioiden korkeuden yläpuolella. Siten et kosketa vahingossa estettä laipan kärjellä ja pystyt hallitsemaan sähkötyökalua paremmin odottamattomissa tilanteissa.
- Käytä aina valmistajan ohjeiden mukaisia varaosia, kun vaihdat laippoja, sahaketjuja ja ketjupyöriä. Ohjeiden vastaiset laipat, sahaketjut ja ketjupyörät voivat aiheuttaa ketjun katkeamisen tai takaiskun.
- Noudata valmistajan ohjeita sahaketjun huollossa. Liian matalat syvyydenrajottimet lisäävät takaiskuriskiä.