Magneettiporakoneiden turvallisuusohjeet
- Pidä sähkötyökalusta kiinni sen eristetyistä kahvapinnoista, kun teet sellaisia töitä, joissa käyttötarvike voi koskettaa piilossa olevia sähköjohtoja tai laitteen omaa virtajohtoa. Jos käyttötarvike koskettaa virrallista sähköjohtoa, tämä voi tehdä sähkötyökalun suojaamattomat metalliosat virrallisiksi ja aiheuttaa sähköiskun laitteen käyttäjälle.
- Varmista kiinnitettyäsi sähkötyökalun varmistuspannalla työkappaleeseen, että varmistuspanta pitää työkalua kunnolla paikallaan käytön aikana. Jos työkappale on hauras tai huokoinen, se saattaa murtua, jolloin sähkötyökalu irtoaa työkappaleesta.
- Kun poraat seinien tai kattojen läpi, varmista ihmisten turvallisuus työkohteen kummallakin puolella (etu- ja taustapuolella). Terä saattaa tunkeutua reiän läpi ja kairaussydän voi pudota toiselle puolelle.
- Lastuamisnestesäiliötä ei saa käyttää, kun porataan pystysuoriin, kalteviin tai pään yläpuolella oleviin pintoihin. Käytä vaahtomaista jäähdytysainetta. Estä veden pääsy työkalun sisään. Sähköiskuvaara, jos vettä pääsee sähkötyökalun sisään.
- Sähkötyökalu täytyy kiinnittää alustaan. Sähkötyökalu voi siirtyä paikaltaan tai kaatua, jos sitä ei ole kiinnitetty kunnolla alustaan. Tämä aiheuttaa loukkaantumisvaaran.
- Älä käytä käsineitä. Tapaturmavaara, koska käsineet saattavat takertua pyöriviin osiin tai porauslastuihin.
- Älä pidä käsiä porausalueella, kun työkalu on käynnissä. Tapaturmavaara, jos kosket pyöriviin osiin tai porauslastuihin.
- Varmista, että käyttötarvike pyörii, kun ohjaat sen työkappaleeseen. Muuten käyttötarvike voi jumittua työkappaleeseen ja aiheuttaa työkappaleen äkillisen siirtymisen ja tapaturmavaaran.
- Jos käyttötarvike jumittuu, älä paina poraa enää alaspäin ja katkaise työkalun toiminta. Selvitä ja poista käyttötarvikkeen jumittumisen aiheuttanut syy. Tapaturmavaara, koska jumittuminen voi johtaa työkappaleen äkilliseen siirtymiseen.
- Keskeytä poran alaspäin painaminen säännöllisin väliajoin, jotta terä ei pääse muodostamaan pitkiä porauslastuja. Tapaturmavaara, koska terävät porauslastut saattavat takertua kiinni ja viiltää.
- Älä missään tapauksessa poista porauslastuja porauskohdasta, kun työkalu on käynnissä. Kun haluat poistaa porauslastut, ota käyttötarvike pois työkappaleesta, sammuta työkalu ja odota, kunnes käyttötarvike on pysähtynyt. Poista porauslastut harjan tai koukun avulla. Tapaturmavaara, jos kosket pyöriviin osiin tai porauslastuihin.
- Käyttötarvikkeen nimelliskierrosnopeuden täytyy olla vähintään yhtä suuri kuin sähkötyökaluun merkitty maksimikierrosnopeus. Nimelliskierroslukua nopeammin pyörivät käyttötarvikkeet voivat murtua ja sinkoutua ympäriinsä.
- Käytä sopivia etsintälaitteita piilossa olevien syöttöjohtojen paikallistamiseksi, tai käänny paikallisen jakeluyhtiön puoleen. Kosketus sähköjohtoon saattaa johtaa tulipaloon ja sähköiskuun. Kaasuputken vahingoittaminen saattaa johtaa räjähdykseen. Vesijohdon puhkaisu aiheuttaa aineellisia vahinkoja tai saattaa johtaa sähköiskuun.
- Älä missään tapauksessa käytä sähkötyökalua ilman mukana toimitettua vikavirtasuojakytkintä (vvsk).
- Tarkasta vikavirtasuojakytkimen (PRCD) asianmukainen toimivuus ennen jokaista käyttökertaa. Jos vikavirtasuojakytkin (PRCD) on vioittunut, korjauta tai vaihdata se Bosch-huollossa.
- Varo, ettei ulos tuleva vesi pääse kosketuksiin työalueen ihmisten tai sähkötyökalun kanssa.
- Käytä tukevia, luistamattomalla pohjalla varustettuja kenkiä. Täten vältät loukkaantumisia, jotka voivat syntyä, jos liukastuu sileällä pinnalla.
- Älä poistu työkalun luota ennen kuin se on pysähtynyt. Edelleen pyörivät käyttötarvikkeet voivat aiheuttaa tapaturmia.
- Pidä porakoneen sähköjohto etäällä työskentelykohdasta. Vahingoittuneet tai sotkeutuneet sähköjohdot lisäävät sähköiskuvaaraa.
- Älä ylikuormita sähkötyökalua äläkä käytä sitä portaana tai telineenä. Ylikuormitus tai sähkötyökalun päällä seisominen saattaa siirtää sähkötyökalun painopistettä ylöspäin ja aiheuttaa kaatumisvaaran.
- Sähkötyökalua saa käyttää vain sellaisissa suojamaadoitetuissa sähköverkoissa, joissa on oikea jännite.
- Vedä pistotulppa irti pistorasiasta ja/tai irrota akku sähkötyökalusta, ennen kuin teet laiteasetuksia tai vaihdat käyttötarvikkeita. Sähkötyökalujen tahaton käynnistyminen voi johtaa tapaturmiin.
- Sähkötyökalua saa käyttää pään yläpuolella vain kahden henkilön voimin.
- Varmista sähkötyökalu pystysuorilla, vinoilla tai pään yläpuolella olevilla pinnoilla varmistuspannalla. Magneetin pitovoima häviää virtakatkoksen tai liian suuren kuormituksen yhteydessä. Sähkötyökalu saattaa pudota ja aiheuttaa tapaturmia.
- Sähkötyökalun äkillinen heilahdusliike aiheuttaa työkalun putoamisvaaran. Sähkötyökalu saattaa tehdä äkillisen heilahdusliikkeen käynnistyksen ja virtakatkoksen yhteydessä, kun teet töitä telineillä. Varmista sähkötyökalu mukana toimitetulla varmistuspannalla. Käytä turvavaljaita putoamisen varalta.
- Pinnan täytyy olla sileä ja puhdas. Tasoita karkeat epätasaisuudet (esim. hitsausroiskeet) ja poista irtoruoste, lika ja rasva. Magneetin kunnollinen pitovoima voidaan taata vain työkalulle soveltuvilla pinnoilla.
Älä pidä magneettia implanttien tai muiden lääketieteellisten laitteiden (esimerkiksi sydämentahdistimen tai insuliinipumpun) lähellä. Magneetti muodostaa kentän, joka voi haitata implanttien ja lääketieteellisten laitteiden toimintaa. |
- Pidä sähkötyökalu etäällä magneettisista tietovälineistä ja magneettisesti herkistä laitteista. Magneetin vaikutus voi aiheuttaa tietojen pysyvän häviämisen.
- Kiinnitä sähkötyökalu tukevalle, tasaiselle ja vaakasuoralle pinnalle. Jos sähkötyökalu voi luiskahtaa tai heilua, käyttötarviketta ei ole mahdollista ohjata tasaisesti ja turvallisesti.
- Pidä työtaso puhtaana. Sen päällä saa olla vain työstettävä kappale. Teräväreunaiset porauslastut ja sirut voivat leikata haavoja. Eri aineista koostuvat seokset ovat erityisen vaarallisia. Kevytmetallipöly saattaa syttyä palamaan tai räjähtää.
- Älä koske työn jälkeen käyttötarvikkeeseen, ennen kuin se on jäähtynyt. Työn aikana käyttötarvike kuumenee voimakkaasti.
- Älä koske kaireeseen, joka irtoaa automaattisesti työn lopussa ohjaustapin avulla. Kaire voi olla erittäin kuuma.
- Tarkista sähköjohto säännöllisin väliajoin ja anna viallisen sähköjohdon korjaustyö vain valtuutetun Bosch-huollon tehtäväksi. Vaihda jatkojohto, jos se on vaurioitunut. Näin varmistat sähkötyökalun turvallisuuden.
- Pidä sähkötyökalua turvallisessa säilytyspaikassa, kun sitä ei käytetä. Säilytyspaikan tulee olla kuiva ja lukittava. Tällä saadaan estettyä sähkötyökalun vaurioituminen säilytyksen aikana ja työkalun käyttö kokemattomien ihmisten taholta.
- Älä missään tapauksessa käytä sähkötyökalua, jos sen sähköjohto on vioittunut. Älä kosketa vaurioitunutta sähköjohtoa ja irrota pistotulppa pistorasiasta, jos sähköjohto vaurioituu työn aikana. Viallinen sähköjohto aiheuttaa sähköiskuvaaran.
- Kytke sähkötyökalu asianmukaisesti maadoitettuun sähköverkkoon. Pistorasiassa ja jatkojohdossa täytyy olla kunnolla toimiva maadoitus.
- Magneetin pitovoima riippuu työkappaleen paksuudesta. Kiinnitysvoima on paras vähähiilisessä teräslevyssä, jonka paksuus on vähintään 20 mm. Jos poraat tätä ohuempia teräslevyjä, magneettisen pohjalevyn alle täytyy asettaa ylimääräinen teräslevy (vähimmäiskoko 100 x 200 x 20 mm). Kiinnitä teräslevy putoamisen estämiseksi.
- Metallilastut ja muut epäpuhtaudet huonontavat magneettista kiinnitystä. Varmista aina, että magneettinen pohjalevy on puhdas.
- Estä magneetin irtoaminen. Varmista, että magneettinen pohjalevy on kunnolla kiinni työkappaleessa, ennen kuin alat poraamaan.
- Älä kytke magneettia pois päältä äläkä käytä poraa vastakkaiseen suuntaan, ennen kuin työkalu on pysähtynyt paikalleen.
- Muut samaan pistorasiaan kytketyt sähkölaitteet aiheuttavat epätasaisen jännitteen, mikä saattaa johtaa magneetin irtoamiseen. Käytä pelkästään tätä sähkötyökalua kyseisessä pistorasiassa.
- Mikäli mahdollista, älä käytä porakruunuja ilman lastuamisnestettä. Tarkasta aina ennen käyttöä lastuamisnesteen määrä.
- Suojaa moottoria. Älä missään tapauksessa päästä lastuamisnestettä, vettä tai muita epäpuhtauksia moottorin sisään.
- Metallilastut ovat usein erittäin teräviä ja kuumia. Älä missään tapauksessa koske niihin paljain käsin. Tee puhdistus magneettisella lastunkerääjällä ja lastukoukulla tai muulla sopivalla työvälineellä.
- Älä missään tapauksessa yritä käyttää laitetta väärällä tai liian matalalla jännitteellä. Tarkasta konekilvestä, että työkalua käytetään oikealla jännitteellä ja taajuudella.
- Sähkötyökalu toimitetaan laser-varoituskilven kanssa (katso taulukko "Symbolit ja niiden merkitys").
- Älä missään tapauksessa peitä tai poista sähkötyökalussa olevia varoituskilpiä.
Älä suuntaa lasersädettä ihmisiin tai eläimiin äläkä katso sinua kohti näkyvään tai heijastuneeseen lasersäteeseen. Lasersäde voi aiheuttaa häikäistymistä, onnettomuuksia tai silmävaurioita. |
- Jos lasersäde osuu silmään, sulje silmät tarkoituksella ja käännä pää välittömästi pois säteen linjalta.
- Älä tee mitään muutoksia laserlaitteistoon.
- Älä anna lasten käyttää sähkötyökalua ilman valvontaa. Lapset saattavat aiheuttaa häikäistymisvaaran itselleen tai sivullisille.
- Jos laser-varoituskilven teksti ei ole käyttömaan kielellä, liimaa kilven päälle mukana toimitettu käyttömaan kielinen tarra ennen ensikäyttöä.