Säkerhetsanvisningar för kombisågar
- Trampa inte på elverktyget. Allvarliga personskador kan uppstå om elverktyget faller omkull eller om du oavsiktligt kommer i kontakt med sågklingan.
- Håll handtagen torra, rena och fria från olja och fett. Med fett eller olja nedsmorda handtag är hala och kan leda till att kontrollen förloras.
- Avlägsna, förutom själva arbetsstycket, allt från arbetsbordet som t. ex. inställningsverktyg, träspån etc. innan elverktyget startas. Små träbitar eller andra föremål kan med hög hastighet slängas mot operatören om de råkar komma i kontakt med den roterande sågklingan.
- Håll golvet fritt från träspån och materialrester. Du kan halka eller snubbla.
- Använd endast elverktyget för de material som anges under ändamålsenlig användning. I annat fall kan elverktyget överbelastas.
- Om sågklingan kommer i kläm, stäng av elverktyget och håll arbetsstycket stadigt tills sågklingan stannat fullständigt. För att undvika backslag, förflytta inte arbetsstycket innan sågklingan stannat fullständigt. Om sågklingan kommit i kläm åtgärda blockeringen innan elverktyget startas på nytt.
- Använd inte oskarpa, sprickiga, deformerade eller skadade sågklingor. Sågklingor med oskarpa eller fel inriktade tänder medför till följd av ett för smalt sågspår ökad friktion, inklämning av sågklingan och bakslag.
- Använd alltid sågblad med korrekt storlek och form på hålmarkeringen (diamant eller rund). Blad som inte passar tillsammans med verktyget roterar ocentrerat och gör att du tappar kontroll över verktyget.
- Använd inte sågklingor i höglegerat snabbstål (HSS-stål). Dessa sågklingor kan lätt brytas sönder.
- Rör inte sågklingan efter arbetet innan den svalnat. Sågklingan blir mycket het under arbetet.
- Kontrollera regelbundet sladden och låt en skadad sladd repareras hos ett auktoriserat serviceställe för Bosch elverktyg. Byt ut skadade skarvsladdar. Detta garanterar att elverktygets säkerhet upprätthålls.
- När elverktyget inte används skall det förvaras på en säker plats. Lagringsplatsen måste vara torr och låsbar. Detta förhindrar att elverktyget skadas under lagring eller att okunnig person använder elverktyget.
- Lämna aldrig elverktyget innan det stannat fullständigt. Insatsverktyg som efter frånkoppling fortsätter att rotera kan orsaka personskada.
- Elverktyget får inte användas med defekt sladd. Berör inte en skadad nätsladd. Dra sladden ur vägguttaget om den skadats under arbetet. Skadade nätsladdar ökar risken för elstöt.
- Elverktyget levereras med en laser-varningsskylt (se tabellen ”Symboler och deras betydelse”).
- Håll varselskyltarna på elverktyget tydligt läsbara.
Rikta inte laserstrålen mot människor eller djur och rikta inte heller själv blicken mot den direkta eller reflekterade laserstrålen. Därigenom kan du blända personer, orsaka olyckor eller skada ögat. |
- Om laserstrålen träffar ögat, blunda och vrid bort huvudet från strålen.
- Gör inga ändringar på laseranordningen.
- Låt inte barn använda elverktyget utan uppsikt. De kan oavsiktligt blända sig själva eller andra personer
- Klistra medföljande dekal i ditt eget språk över laser-varningsskylten om den avviker från språket i ditt land.
Säkerhetsanvisningar för användning som kap- och geringssåg
- Kontrollera att skyddskåpan fungerar korrekt och är lättrörlig. Klingskyddet får aldrig klämmas fast i öppet läge.
- Avlägsna inte snittrester, träspån e.dyl. från sågsnittsområdet när elverktyget är igång. För först verktygsarmen till viloläget och koppla sedan från elverktyget.
- För endast sågbladet mot arbetsstycket när sågen är igång. I annat fall finns risk för bakslag om sågklingan fastnar i arbetsstycket.
- Spänn alltid fast arbetsstycket ordentligt. Bearbeta inte arbetsstycken som är så små att de inte kan spännas fast. Handens avstånd till roterande sågklinga är i detta fall för litet.
- Använd aldrig elverktyget utan inmatningsplatta. Byt ut defekt inmatningsplatta. Om bordinsatsen inte är felfri kan du skada dig på den.
- Säkra arbetsstycket. Ett arbetsstycke som är fastspänt i en uppspänningsanordning eller ett skruvstycke hålls säkrare än med handen.
Säkerhetsanvisningar för användning som bordcirkelsåg
- Kontrollera att skyddskåpan fungerar korrekt och är lättrörlig. Den måste ligga på bordet innan sågning och på arbetsstycket vid sågning – den får inte klämmas fast i öppet tillstånd.
- Fatta aldrig tag bakom sågbladet för att hålla arbetsstycket, ta bort sågspån eller av andra orsaker. Handens avstånd till roterande sågklinga är i detta fall för litet.
- För endast fram arbetsstycket mot sågbladet när det roterar. I annat fall finns risk för bakslag om sågklingan fastnar i arbetsstycket.
- Såga alltid bara ett arbetsstycke. Arbetsstycken som lagts över eller bredvid varandra kan blockera sågbladet eller så kan arbetsstyckena förskjuta sig i förhållande till varandra under sågningen.
- Använd alltid parallell- eller vinkelanslaget. Det förbättrar sågningsprecisionen och minskar risken för att sågbladet skall klämma.