Recul şi avertismente corespunzătoare
Reculul este reacţia bruscă, apărută la agăţarea sau blocarea unui disc care se roteşte. Agăţarea sau blocarea duce la oprirea rapidă a discului care se roteşte, ceea ce face ca unitatea de tăiere necontrolată să fie accelerată în sus, spre operator.
Dacă, de exemplu, un disc de şlefuire se agaţă sau se blochează în piesa de lucru, marginea discului de şlefuire care penetrează direct piesa de lucru, se poate prinde în aceasta şi duce astfel la smulgerea discului de şlefuire sau provoca recul. În aceste condiţii, discurile de şlefuire se pot chiar rupe.
Reculul este consecinţa utilizării greşite şi/sau defectuoase a sculei electrice şi poate fi evitat prin măsuri preventive adecvate, precum cele descrise în continuare.
- Ţineţi ferm scula electrică şi aduceţi-vă corpul şi braţele într-o poziţie în care să puteţi controla forţele de recul. Operatorul poate controla forţele de recul prin măsuri preventive adecvate.
- Nu vă poziţionaţi corpul pe aceeaşi linie cu discul care se roteşte. Dacă se produce un recul, el ar putea arunca unitatea de tăiere în sus, spre operator.
- Nu folosiţi lanţuri de ferăstrău, pânze de ferăstrău pentru scobire în lemn, discuri diamantate segmentate cu fante între segmente mai mari de 10 mm sau pânze dinţate. Astfel de pânze provoacă frecvent recul şi pierderea controlului.
- Nu “blocaţi“ discul sau nu exercitaţi o forţă de apăsare prea mare. Nu încercaţi să executaţi tăieri prea adânci. O supraîncărcare a discului măreşte solicitarea acestuia şi tendinţa sa de a devia sau răsuci şi bloca în fanta de tăiere, apărând astfel posibilitatea unui recul sau a ruperii discului.
- Când discul se blochează sau dacă întrerupeţi o tăiere oricare ar fi motivul, opriţi scula electrică şi ţineţi unitatea de tăiere nemişcată până când discul se opreşte complet. Nu încercaţi niciodată să scoateţi discul din fanta de tăiere cât timp discul încă se mai roteşte, în caz contrar existând pericol de recul. Identificaţi şi eliminaţi cauza blocării discului.
- Nu reîncepeţi operaţia de tăiere cât timp discul se mai află în piesa de lucru. Lăsaţi discul să atingă turaţia maximă şi introduceţi din nou cu grijă discul în tăietură. Discul s-ar putea bloca, sări afară din piesa de lucru sau provoca recul, în cazul în care scula electrică este repornită cu discul introdus în piesa de lucru.
- Sprijiniţi piesele de lucru supradimensionate pentru a reduce la minimum riscul de blocare a discului şi de recul. Piesele de lucru mari se pot încovoia sub propria greutate. Piesele trebuie sprijinite pe ambele părţi ale discului, atât în apropierea liniei de tăiere cât şi la margine.